Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Десислава Атанасова: Твърденията на Рашков да се потвърдят от надлежен орган, иначе в буквалния смисъл са лъжа

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 28.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Днес в парламента не чухме това, което повече от две месеца чакаме. Ние искаме данни и факти, които да са установени от надлежен орган - или Бюрото за контрол на СРС, или българската прокуратура.

Това заяви в студиото на "Още от деня" председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание заради твърденията му за незаконно подслушване на политици и протестиращи по време на протестите миналата година.

"Оказа се, че Бюрото за контрол на СРС е извършило проверка, която не е приключила в цялост. В частта, която е приключила, по 45 от сигналите от общо 80 подадени няма установено подслушване. Прокуратурата е направила нещо повече - тя се е самосезирала, образувала е досъдебно производство, което впоследствие го е прекратила поради липса на данни", продължи тя.

Атанасова подчерта, че "вътрешният министър повече от два месеца във всяко свое медийно участие е говорил единствено и само, че ГЕРБ е изградила такава система, че да контролира опозиционни към онзи момент политически лидери и да наблюдава процесите, което категорично не е доказано по никакъв начин.

"Това мога да нарека в буквалния смисъл лъжа, ако то не е подкрепено с данни, факти и обстоятелства и ако не е установено по надлежния ред", заяви тя.

По думите ѝ ГЕРБ никога не са поставяли политически чадър над някого. Притеснително е, ако институциите не функционират по определен от закона начин. Такива твърдения, обаче, трябва да се доказват в съда, "защото господин Рашков не е последна инстанция".

"Мен също ме притеснява и затова през следващата седмица ние желаем отново да изслушаме министър Рашков, както желаем да изслушаме и председателя на Бюрото за контрол на СРС, защото това е единственият орган - не министърът, пък било той и Рашков, който може да установи при всички данни, факти и обстоятелства по отношение на различни досъдебни производства или искания от различни служби за използване на СРС", отново подчерта Атанасова.

Според нея, ако всичко казано от министър Рашков не се потвърди категорично от институция, "са думи, хвърлени в публичното пространство, целящи едно-единствено, което целяха през цялата кампания и което продължава и днес - атака срещу политическия опонент".

Какво още коментира Десислава Атанасова - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90% от носителите на хепатит не подозират, че са заразени и не се лекуват
90% от носителите на хепатит не подозират, че са заразени и не се лекуват
Махат табелата за забрана на шатри и хладилни чанти на "Смокиня"
Махат табелата за забрана на шатри и хладилни чанти на "Смокиня"