Дете е с химически изгаряния след посещение в столична ясла

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:16, 17.09.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Дете е със сериозни изгаряния след посещение на столична ясла. За инцидента сигнализираха родителите на момиченцето, което в момента е в "Пирогов". От детското заведение казват, че нямат обяснение за изгарянията и досега не са имали подобни случаи. Шестима души от персонала, включително директорката, ще бъдат предложени за дисциплинарно наказание.

На 14 септември Георги Събински и съпругата му водят както обикновено дъщеря си на детска ясла. От няколко месеца детето посещава 56-то ОДЗ в столичния квартал "Младост'" и досега сериозни проблеми с престоя му там е нямало.

Към 3 и 15 се обадиха на жена ми да я вземе с думите, че е с обривчета и зачервявания и оттам нататък започна чуденето със сигурност какво е - изгаряне, полазване от насекомо или алергична реакция. Прибрахме се вкъщи, дъщеря ми ревеше, нормално, това си е болка от изгаряне, появиха се вече и мехури, обяснява Георги Събински.

След две посещения при личния лекар семейството стига и до "Пирогов", където детето е настанено с диагноза химическо изгаряне, разказва бащата. И до днес обаче от детската градина няма обяснение откъде е дошло то:

Допускаме всякакви варианти за какво ли не. Но харата, които се грижат и са били пряко отговорни за детето категорично казват и обясняват, че не е имало достъп до препарат на детето, казва Наталия Маринова, директор на 56-о ОДЗ.

Това потвърждават и други родители на деца, посещаващи детското заведение:

Лично аз съм с деца астматици, участвала съм в проверка, инициирана от мен да видя къде седят препратите. Те седят в стая, различна от тази, в която родителите казват, че са опасни за децата, казва Йоана Лечева.

Въпреки това, смислено обяснение как детето е получило изгарянията няма:

В случая съм предложил за дисциплинарно наказание 6 човека, включително и директорът на детската градина, казва Мирослав Боршош, зам.-кмет на София.

А дали причината за изгарянията са препарати за дезинфекция, предстои да покаже епикриза, която трябва да е готова в началото на другата седмица. Пострадалото дете вече се възстановява, но повече няма да посещава това детско заведение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите
Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите
Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители
Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители