НОВИНИ

Дете е с химически изгаряния след посещение в столична ясла

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:16, 17.09.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Дете е със сериозни изгаряния след посещение на столична ясла. За инцидента сигнализираха родителите на момиченцето, което в момента е в "Пирогов". От детското заведение казват, че нямат обяснение за изгарянията и досега не са имали подобни случаи. Шестима души от персонала, включително директорката, ще бъдат предложени за дисциплинарно наказание.

На 14 септември Георги Събински и съпругата му водят както обикновено дъщеря си на детска ясла. От няколко месеца детето посещава 56-то ОДЗ в столичния квартал "Младост'" и досега сериозни проблеми с престоя му там е нямало.

Към 3 и 15 се обадиха на жена ми да я вземе с думите, че е с обривчета и зачервявания и оттам нататък започна чуденето със сигурност какво е - изгаряне, полазване от насекомо или алергична реакция. Прибрахме се вкъщи, дъщеря ми ревеше, нормално, това си е болка от изгаряне, появиха се вече и мехури, обяснява Георги Събински.

След две посещения при личния лекар семейството стига и до "Пирогов", където детето е настанено с диагноза химическо изгаряне, разказва бащата. И до днес обаче от детската градина няма обяснение откъде е дошло то:

Допускаме всякакви варианти за какво ли не. Но харата, които се грижат и са били пряко отговорни за детето категорично казват и обясняват, че не е имало достъп до препарат на детето, казва Наталия Маринова, директор на 56-о ОДЗ.

Това потвърждават и други родители на деца, посещаващи детското заведение:

Лично аз съм с деца астматици, участвала съм в проверка, инициирана от мен да видя къде седят препратите. Те седят в стая, различна от тази, в която родителите казват, че са опасни за децата, казва Йоана Лечева.

Въпреки това, смислено обяснение как детето е получило изгарянията няма:

В случая съм предложил за дисциплинарно наказание 6 човека, включително и директорът на детската градина, казва Мирослав Боршош, зам.-кмет на София.

А дали причината за изгарянията са препарати за дезинфекция, предстои да покаже епикриза, която трябва да е готова в началото на другата седмица. Пострадалото дете вече се възстановява, но повече няма да посещава това детско заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите
Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите
Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители
Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители