Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Диана Русинова: Правилата за превоз на деца системно се нарушават

от БНТ
08:29, 16.08.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Когато влизаш на територията на една държава и ще превозваш деца, трябва да се осведомиш за правилата, които действат там. Катастрофиралият сръбски автобус е точно в хипотезата на чл. 23А от Закона за автомобилните превози, който регламентира превоза на деца. Това каза в студиото на “Денят започва” Диана Русинова - главен експерт по пътна безопасност към Европейския център по транспортни политики.

Тя отбеляза, че специализираният контрол трябва да се упражнява от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, и акцентира върху глобите:

“До 2020 година за водача глобата е била 1000 лева при първо нарушение и 3000 лева при второ. Изведнъж през 2020 г. някой намалява глобата на 500 лева при първо нарушение и 1000 лева при второ нарушение, 10 000 лева за фирмата превозвач при първо нарушение и 20 000 лева при второ. И имаме проблем - имаме санкции, ама колко пъти има наложени санкции? Ние ще поискаме данните и хубаво Изпълнителната агенция да ни отговори, защото тези правила са в сила от 2007 г. в България, този закон е валиден повече от 15 години.”

Според Русинова правилата за превоз на деца системно се нарушават и никой не следи дали се спазват.

“Има някаква логика да не се превозват деца през нощта - заспиват, откопчават си коланите, при пътен инцидент в тъмното по-трудно се работи с тях. Дали се спазва и дали някой следи дали се спазва? Отговорът ми е по-скоро “не”. То се спазва дотолкова, доколкото Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” работи след 17.30 ч. вечер. Агенцията работи от 8.00 до 17.30 ч., в редки случаи в София-област и София-град работят от 8.00 до 22.00 часа и събота и неделя те не работят”, подчерта експертът по пътна безопасност и допълни, че това е проблем за осъществяването на специализирания контрол.

Тя беше категорична, че на мястото на катастрофата със сръбския автобус, превозващ деца на АМ “Тракия”, няма проблеми и всичко е според законовите изисквания.

Какво още коментира Диана Русинова вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тихомир Иванов стартира във втория ден на Европейското по лека атлетика
Тихомир Иванов стартира във втория ден на Европейското по лека атлетика
Юрген Клоп за червения картон на Нунес: Не бива да се държи по този начин
Юрген Клоп за червения картон на Нунес: Не бива да се държи по този начин
' ' ' '