НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: България ще прилага и ваксината на „Янсен“

доц ангел кунчев българия прилага ваксината bdquoянсенldquo
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 26.04.2021
5320
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

България ще прилага и ваксината на „Янсен“. Това съобщи на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ във връзка с използването на ваксината на „Янсен“ и то е положително. Междувременно, още 7 европейски страни взеха своето решение и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение“, посочи той.

„Очакваме още една доставка от 14 000 дози и заедно със сега съществуващите, ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването по всички възможни канали“, допълни доц. Кунчев.

По думите му се обсъжда препаратът да се използва за ваксиниране на заетите в туристическия сектор, както и сред ромското население.

„Смятаме да насочим част от количеството към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените дотук 80 000 души и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме това предимство, че тази ваксина е еднодозова и веднага след поставянето ѝ може да се издаде документ и да се знае кой хора, работещи в тази индустрия са вече защитени“, поясни Кунчев.

„Имаме и някои по-труднодостъпни групи, ромско население“, допълни той и уточни, че става дума за места, където ще е по-трудно да намерят хората за втората игла.

26 имунизационни пункта в цялата страна ще работят в празничните дни

Доц. Кунчев потвърди, че ще бъдат отворени отново зелените коридори за ваксинация. Той обаче отказа да прогнозира какво ще е желанието за ваксинация около празниците.

„Вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването списък на тези, които ще работят в празничните дни. Това са 26 имунизационни пункта. В София са четири – в Александровска болница, Военномедицинска академия, „Пирогов“ и Окръжна болница“, обяви още доц. Ангел Кунчев.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

ЕМА за "Джонсън и Джонсън": Случаите на тромбози са рядък страничен ефект

Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" - "Байонтек" и 14400 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя "Джонсън и Джонсън" – 12 000 дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Важното с Флора", епизод 4: Мандатът на ГЕРБ, Борисов в болница и Планът за възстановяване
"Важното с Флора", епизод 4: Мандатът на ГЕРБ, Борисов в болница и Планът за възстановяване
ЕК заведе дело срещу “Астра Зенека”
ЕК заведе дело срещу “Астра Зенека”