НОВИНИ

Доклад на военни експерти: Какво се случва в Запорожката АЕЦ?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:33, 02.10.2023
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

На фона на войната в Украйна тревогите за най-голямата атомна централа в Европа не стихват. И не само това. Оказва се, че има разминаване между докладите на Международната агенция за атомна енергия и данните на британски военни експерти за ситуацията в окупираната от руски войски АЕЦ Запорожие. Това съобщиха за БНТ от "Гринпийс".

Русия и Украйна с взаимни обвинения за подготовка на нападение срещу Запорожката ядрена централа

Светът разчита много на информацията на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, допуснати до окупираната от руските сили Запорожка атомна централа. От "Грийнпийс" в Германия, Централна и Източна Европа, обаче, възлагат наблюдението на района на британска независима компания.

"В Макензи интелиджънс сървисис работят бивши офицери от британското военно разузнаване, обучени да събират данни за британските въоръжени сили. Те анализират данните преди всичко от сателитни снимки. Задачата, която им поставихме, беше да се фокусират върху дейността на руските въоръжени сили в зоната на Запорожката АЕЦ, която е окупирана от март 2022 година", обясни за "По света и у нас" Шон Бърни, старши ядрен експерт, "Грийнпийс"-Германия.

МААЕ иска по-широк достъп до АЕЦ "Запорожие"

Данните от наблюдението са събирани над година. Те вече са обобщени в доклад, който потвърждава известни факти, но разкрива и неизвестни, като повдига неудобни въпроси.

"Вероятно най-значимото разкритие на "Макензи" са локациите на руските ракетни системи "Град", използвани от руските военни. Експертите не са засекли стрелба от самата централа, но многократно е имало стрелба много близо до нея, в радиус от един до 18 километра", каза Бърни.

Различните данни предполагат различен анализ. Според инспекторите на МААЕ в района на централата няма тежко руско въоръжение. Сателитните снимки показват само БТР-и и военни камиони.

Гроси: Има известно подобрение на ситуацията около безопасността на Запорожката АЕЦ

Шон Бърни напомня, че инспекторите няма как да са сигурни в твърденията си, след като нямат достъп до вътрешността на тежките машини, предназначени именно за превоз на оръжия, муниции и експлозиви. Сателитното наблюдение засича подобни камиони в GPS-точките, откъдето се обстрелват украинските позиции. Тактиката на руските сили да ползват централата като щит срещу вражеския огън няма как да бъде разкрита от инспекторите в централата.

"АЕЦ Запорожие е най-голямата европейска атомна електроцентрала. Какво биха могли да направят 4 до 5 инспектори на толкова огромна територия, при условие, че самите те са ограничени? Те трябва да дават заявка пред руските сили поне седмица по-рано, ако искат достъп до определено място в централата", посочи Шон Бърни.

С указ на Путин Запорожката АЕЦ вече е руска собственост

От "Грийнпийс" нямат за цел да поставят под съмнение работата на инспекторите от МААЕ. Но призивът към агенцията е настоятелен:

"Инспекторите трябва да предоставят точна информация за онова, което виждат и още повече за онова, което не виждат и което също е много важно. Очевидно те не виждат много неща", добави ядреният експерт.

Докладът с анализи на "Грийнпийс" беше разпространен в навечерието на днешната среща във Виена на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави разкри кои според него са най-трудните съперници на Барселона
Шави разкри кои според него са най-трудните съперници на Барселона
Детство в бягство: Историите на деца бежанци, видели смъртта с очите си
Детство в бягство: Историите на деца бежанци, видели смъртта с очите си