НОВИНИ

Политиците и протестите: Как реагират партиите на блокадите на енергетиците

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:59, 02.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Как реагират партиите на блокадите на енергетиците - според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов диалогът с протестиращите миньори и енергетици трябва да се случи без допълнително напрежение.

За какво не могат да се разберат енергетиците и правителството?

ПП-ДБ призоваха протестиращите да седнат на масата на преговорите с правителството, а не с партиите, които може да политизират протеста. БСП настояват за извънредно заседание на Парламента по темата.

Премиерът отново кани на среща протестиращите миньори и енергетици

Лидерът на ГЕРБ потвърди подкрепата си за министрите от кабинета, но смята, че начина на комуникация от страна на правителството е грешен.

"Ако някой ги съветва да комуникират така с разгневена общност, не е правилно, защото това са български граждани. В края на краищата и на тях сигурно не им е приятно да възпрепятстват други граждани да си отидат по домовете и да си правят бизнеса. И както и на зърнарите ги помолих да не влизат в София и да блокират града, същото бих казал и на протестиращите сега", каза Бойко Борисов.

Борисов за протестиращите енергетици: Така не може да се комуникира, това са български граждани

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че разбира протестиращите, които се притесняват за своите доходи и посочи, че най-добрият начин за решение на проблема е диалогът с правителството.

"Повечето от техните искания и аз ги видях внимателно шестте искания са в правомощията на изпълнителната власт. Защото опасността е ако започнат отделни политически партии да се срещат с протестиращите, това може само да политизира протеста по начин, по който ще е неефективен. Като политическа партия сме готови да се срещнем в някакъв общ формат, който се предложи от правителството, но нека не изместваме правителството и неговите функции", коментира Петков.

БСП настояват председателя на Парламента да свика извънредно заседание.

Нинова: Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава

"Днес господин Борисов в типичен стил, стоейки отстрани, така малко правейки се на умряла лисица дава съвети, критикува ПП-ДБ, но не ка не забравяме, че проблемът започна от неговото управление. Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика да подкрепят нашето предложение от петък: НС възлага на МС да отмени решението си за изпращането на плановете, да поиска едномесечна отсрочка от ЕК и да не лъжат хората, че няма да дойдат парите", заяви Корнелия Нинова - председател на БСП.

Дали ще има среща между депутати и протестиращи - все още не е ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти ден блокади и високо напрежение на протестите на енергетиците (Обзор)
Четвърти ден блокади и високо напрежение на протестите на енергетиците (Обзор)
Премиерът отново кани на среща протестиращите миньори и енергетици
Премиерът отново кани на среща протестиращите миньори и енергетици