НОВИНИ

За кого важи забраната за влизане на коли с руска регистрация и кои са изключенията

Забраната засяга и транзитно преминаващите през страната

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 02.10.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Агенция "Митници" публикува информация във връзка със забраната от ЕС за въвеждане на автомобили с руска регистрация през границите на Европейския съюз.

Забрана за влизане на коли с руска регистрация се очаква да започне да действа и в България

Забраната важи за пътнически и други автомобили с руска регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително и лични.

От Агенция "Митници" обясниха, че ограниченията ще се прилагат съвместно от Агенция "Митници" и "Гранична полиция".

Ето какво обясниха от там:

"Забраната обхваща не само декларирането за допускане за свободно обръщение или за специален режим, напр. временен внос, а се прилага още при въвеждане на стоките на митническата територия на Съюза и представянето им пред митническите органи - каквото по същество е влизането на автомобили с руска регистрация на територията на България. Не се допуска и транзитно преминаване на такива автомобили през страната.

Забраната важи за пътнически и други автомобили с руски регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително лични.

Изключения от забраната са възможни на основание чл. 3и, параграф 3а от Регламент (ЕС) № 833/2014, но единствено за купени в Русия автомобили, нужни за дипломатическите и консулските представителства на Съюза и на държавите членки. Това включва делегации, посолства и мисии, както и граждани на държавите членки и най-близките членове на техните семейства.

Автомобилите с руска регистрация, които в момента се намират на територията на Съюза, но не попадат в случаите на изключения, следва да напуснат не по-късно от шест месеца от първоначалното им въвеждане или в срока на разрешения им временен внос, като няма да имат възможност да влязат отново или да получат разрешение за удължаване на временния внос.

Анализите на трафика през българските ГКПП от 12.09.2023 г. насам показват малък брой случаи, предимно на транзитно преминаване през страната, на автомобили с руска регистрация".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници откриха корозирал снаряд в Пловдив
Работници откриха корозирал снаряд в Пловдив
Ръководството на Левски определи съдийството в мача с Лудогорец като "престъпно"
Ръководството на Левски определи съдийството в мача с Лудогорец като "престъпно"