НОВИНИ

Четвърти ден блокади и високо напрежение на протестите на енергетиците (Обзор)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:08, 02.10.2023 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в цялата страна. Четвърти ден затворени са магистрала "Тракия" при Стара Загора и Прохода на Републиката. От днес безсрочна блокада има обявена и на магистрала "Струма" край Дупница.

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания, които според тях трябва да бъдат изпълнени в най-кратки срокове. Те настояха и за спешна среща в парламента с председателите на парламентарно представените партии. (Бел. ред.) Късно вечерта стана ясно, че такава среща ще има - в Народното събрание, а в нея ще участват премиерът, трима министри и представители на управляващите партии.

Синдикати, енергетици и миньори ще се срещнат с властта в НС утре

МАГИСТРАЛА "СТРУМА"

Над 12 часа остава блокиран участъкът на магистрала "Струма" край Дупница. На свечеряване хората разпънаха и шатри, в които ще нощуват и заявиха, че няма да си тръгнат, докато исканията им не бъдат изпълнени. В момента обстановката е спокойна, но не беше така рано сутринта, когато протестиращите се опитаха да стигнат до магистралата с автомобилите си.

Около 9.30 часа тази сутрин работници от ТЕЦ "Бобов дол" и миньори затвориха движението по магистрала "Струма". Протестиращите опитаха да стигнат до пътя с автомобилите си, но бяха спрени от полиция. Беше взето решение да продължат пеш.

Стигна се до словесни пререкания с полицията:

"Аз защитавам работното си място. Съгласен си, ами пусни ни като си съгласен на магистралата да я затворим. Как я спряха на "Тракия", каза Стоян Гагаузов, служител на ТЕЦ "Бобов дол" в диалог с полицай.

За какво не могат да се разберат енергетиците и правителството?

"Нищо не може да ни спре, колкото и полиция да пратят. Усещаме силата на хората, щом сме заедно, ще успеем. Денонощно, докато правителството не излезе и не вземе решение за конструктивни преговори, няма как да се получат нещата", коментира Ивайло Димитров, КТ "Подкрепа" към ТЕЦ "Бобов дол".

От ТЕЦ "Бобов дол" определиха като по-лош от предходния плана за справедлив преход, изпратен в Брюксел вчера. Днес текстовете бяха публикувани в сайта на Министерство на енергетиката.

"Този план, който е изпратен към Брюксел е малко по-лош даже от това което ние бяхме видели преди това, тук премахната е годината 2026-а, но пише, че до 2030 г. ще трябва да бъдат редуцирани въглищните мощности до 1600, тоест това означава 2900 мегавата до 2030 година трябва да изтекат, само че това означава от утре на там. Не е след еди-коя си година, а говорехме Народното събрание, че е приело искане до 2038-ма да работим, а в този план пише че до 35-та ще останат максимум 1000 , тоест те искат да приключат въглищната енергетика, българската енергетика всъщност до 35-а година", коментира инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол“.

ЕК потвърди днес, че е получила българските планове за справедлив преход

На АМ "Тракия" протестиращите поискаха среща с премиера и представители на правителството на място и отказаха да отидат на преговори в София. Недоволните енергетици и миньори организираха импровизиран пункт за събиране на финансова помощ за министър-председателя Денков. Протестиращите се обявиха и против предложеното обезщетение от 36 заплати за тези, които напуснат работа сега.

"Моята заплата е 1450 лева. Като махнем удръжки, различни данъци, излиза ми 1250 приблизително. Това е с клас прослужено време. Добре, че са купоните, които ни дават, ваучерите за храна и другото, че имаме социални придобивки", каза Християн.

"Докато не постигнем консенсус по всички тези въпроси и няма ясни и точни детайли по тях, до най-малки, ние няма да прекратим никъде в България нашите граждански неподчинения. Напротив – те ще стават все повече и повече", заяви Бисер Бинев – председател на КТ Подкрепа – "Мини Марица Изток".

Протестиращите енергетици изготвиха шест искания към правителството

Заради плановете за справедлив преход в регионите, които според тях застрашават работните им места, четвърти ден енергетици и миньори държат затворен и Прохода на републиката. Те също излязоха с протестно споразумение с 8 искания, което да бъде внесено на лидерска среща в Парламента.

Гражданското неподчинение на миньори и енергетици продължава, а днес те призоваха и колегите си от АЕЦ "Козлодуй" да ги подкрепят.

МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"

Миньори и енергетици държат затворена автомагистрала "Тракия" при Стара Загора от петък. Преминаването във всички посоки по пътния възел остава блокирано и трафикът се пренасочва от екипи на полицията по обходни маршрути.

ПРОХОДЪТ НА РЕПУБЛИКАТА

Ситуацията на Прохода на републиката е подобна. Блокадите и там остават денонощно. Хората са категорични, че няма да пропускат автомобили, освен линейки и коли с деца и възрастни хора. Първоначално енергетиците обявиха, че са готови да отидат на срещата, организирана от премиера Денков, но впоследствие отказаха. Причината - България е парламентарна република и според протестиращите мястото на този диалог е в Народното събрание, където трябва да присъстват лидерите на политическите партии.

Репортери: Антония Сукалинска, Деница Торньова, Десислава Петкова
Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стана ясна програмата на Лудогорец до гостуването на Нордселанд
Стана ясна програмата на Лудогорец до гостуването на Нордселанд
Политиците и протестите: Как реагират партиите на блокадите на енергетиците
Политиците и протестите: Как реагират партиите на блокадите на енергетиците