НОВИНИ

В знак на солидарност - външните министри от ЕС заседаваха в Киев

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:26, 02.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

В знак на солидарност с Украйна в Киев се проведе безпрецедентно заседание на външните министри от Европейския съюз. За първи път те заседават в страна, която не е член на общността, и в която се водят военни действия.

Основните теми, които обсъдиха външните министри са европейската подкрепата за Киев, формулата за мир на президента Володимир Зеленски и бъдещото членство на Украйна в Евросъюза. На историческата среща Полша, Унгария и Латвия бяха представени от заместник външни министри.

Зеленски: Нищо няма да отслаби решимостта на Киев срещу Русия

В 586-ия ден от войната, на 2000 км от Брюксел, в сърцето на украинската столица външните министри от Европейския съюз обсъждаха бъдещето на Украйна.

"Това е историческо събитие, защото за първи път Съветът по външни работи заседава извън сегашните си граници, но в рамките на бъдещите граници на Европейския съюз", каза Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Дипломат номер едно на Европа определи срещата като "историческа" - знак, че Европейската комисия твърдо подкрепя Украйна.

"Тази война има големи последици за целия свят. Но за нас, европейците, това е екзистенциална заплаха", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Столтенберг: Оръжията за Украйна са път към мира

На Украйна Жозеп Борел е предложил финансова помощ до 5 милиарда долара следващата година. Европейският съюз ще продължи да обучава украински войници. Целта е 40 000 да минат обучение през следващите месеци, включително и пилоти на изтребители.

"Тук сме, за да подкрепим Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост в международно признатите ѝ граници. Имам три основни послания - ние ще продължим да оказваме дипломатическа, военна и хуманитарна помощ за Украйна. Ние подкрепяме и формулата за мир на президента Зеленски. Твърдо вярваме, че Украйна трябва да бъде водеща в този процес, а всички ние трябва да работим, за да постигнем конкретни резултати", коментира българският външен министър Мария Габриел.

"Умора" в помагането на Украйна няма, демонстрираха първите дипломати - ден след победата на изборите в Словакия на проруския популист Роберт Фицо и след като заради спорове в конгреса Вашингтон не включи помощта за Киев във финансовия си план за следващите месеци. Призивът на Киев към Брюксел беше красноречив.

България става част от украинския Алианс на отбранителната индустрия

"Нашата победа зависи пряко от нашето сътрудничество: колкото по-силни и принципни стъпки предприемем заедно, толкова по-скоро тази война ще приключи. С възстановяването на нашата териториална цялост, ще има и гаранция за мир за цяла Европа", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Украинският външен министър призова за ускоряване на юридическата процедура по предаване на замразени руски активи на Украйна. Според Дмитро Кулеба това би било от полза, както за Европейския съюз, така и за Украйна.

На срещата в Киев, обаче, имаше и отсъстващи. Унгария и Полша, които са в разногласия с Киев, обявиха че първите им дипломати са болни и изпратиха техни заместници. Латвийският външен министър също отсъстваше по медицински причини.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Крумовград: Направихме отличен двубой срещу Хебър
Треньорът на Крумовград: Направихме отличен двубой срещу Хебър
Девет от Марица Пловдив изненадаха неприятно Добруджа
Девет от Марица Пловдив изненадаха неприятно Добруджа