НОВИНИ

Най-вероятно синдикатите отново няма да отидат на среща с Денков

Искат разговори с парламентарно представените партии 

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 02.10.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Общество
Слушай новината

Най-вероятно синдикати и протестиращи миньори и енергетици няма да откликнат на новата покана на премиера за среща утре в Раднево. Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ Йорданка Германова от синдикат "Подкрепа".

Премиерът отново кани на среща протестиращите миньори и енергетици

"Мисля, че няма да има такава среща. Ние от 18 август настояваме за тези срещи, на 19 септември 10 000 човека отидохме с надеждата да срещнем разбиране, така че поканите за срещи с МС са изчерпани, нашите искания са отправени към парламента и парламентарно представените партии, защото те са единствените, които биха могли към този момент, когато териториалните планове са вече в Брюксел, да откликнат на исканията на хиляди работници от отрасъла", заяви Германова.

Според нея исканията на протестиращите по никакъв начин не намират приложение в териториалните планове. За тях, Германова каза, че са се запознали основно с текстовете, които касаят намаляването на мощностите.

За какво не могат да се разберат енергетиците и правителството?

"На практика с териториалните планове се цели закриване на въгледобив и енергетиката в България. И ако в предишните варианти на териториалните планове бяха по-меки мерките, то в последния вариант, който едва днес след като беше изпратен в Брюксел беше качен на сайта на Министерството на енергетиката, нещата са много по-сериозни и много по-зле от гледна точка на намаляване на мощности най-вече", коментира Йорданка Германова.

По нейни думи протестиращите с надежда са следили вчерашното изявление на премиера Денков, но притесненията им остават. Тя подчерта, че протестът не е политически.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд удължи договора на английски талант
Борусия Дортмунд удължи договора на английски талант
Григор Димитров взе сет, но загуби от Яник Синер в Пекин
Григор Димитров взе сет, но загуби от Яник Синер в Пекин