НОВИНИ

Детство в бягство: Историите на деца бежанци, видели смъртта с очите си

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:25, 02.10.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Расте броят на децата бежанци, които пристигат в нашата страна без родителите си. В последните месеци България се нареди в челната петица на Европейския съюз по този показател. Те са главно от Сирия и Афганистан.

Само за август са подадени 733 молби за закрила, като от началото на годината те са близо 3000. А зад числата стоят стряскащи истории.

Ахмет и Нематола успели да избягат от войната в Афганистан съвсем сами. Въпреки че не се познават, историите им много си приличат, защото и двете момчета оцелели по чудо. Ахмет е на 17, преживял е кошмара в камиона-ковчег край Локорско. Пет дни прекарал в болница.

"Като се събудих, помислих, че съм отвлечен": Пред БНТ говори последният оцелял мигрант от трагедията край Локорско

"Беше много страшно, видяхме смъртта с очите си! Избягах от Афганистан, защото търся сигурност, баща ми работи за бившето правителството и талибаните го преследват", разказа момчето.

Целта на Ахмет е да стигне Дания, там има леля. Нематола е на 15, неговата цел е Белгия, където е вуйчо му. Преди месец и половина, колата с която бяга катастрофира на АМ "Тракия". Настанен е в болница за няколко дни.

"Беше страшно, но сега съм добре. Никой не бяга от хубавото!", спомня си момчето.

Само за август има 733 молби от деца, които са влезли в България сами. Това е около 25% от всички молби от началото на годината. За сравнение с миналата година непридружените деца са се увеличили с 6%.

"За момента имаме две сигурно зони за непридружени деца, едната е тук във "Военна рампа", другата е в "Овча купел". След подаването на молба за закрила с детето се провежда интервю с детето, на което се задават въпроси и се установява къде са техните близки, когато те са в други страни-членки се преминава към процедура по регламент Дъблин", обясни Мария Нецова, директор на дирекция „Социална дейност и адаптация“ на ДАБ.

След регистрацията и медицинския преглед, на всяко непридружено дете се назначава представител. Това е адвокат от Националното бюро по правна помощ, който да се грижи за всички него интереси.

От доклад на организацията "Спасете децата", изнесен наскоро пред общото събрание на ООН става ясно, че почти всяко сирийско дете е станало свидетел на убийството на член на семейството си. Бягството им може също да се окаже кошмар.

"Каналджиите също така ги бият, има физическо насилие, има риск от експлоатация, децата не само в страните на произход, ами и по пътя минават през много трудни ситуации", каза Даниела Райкова от Международната организация по миграция, координатор "Военна рампа".

50% увеличение на мигрантския натиск отчитат от "Гранична полиция"

За децата са осигурени различни образователни курсове и занимания. Малка част от тях все пак остават в България и се адаптират, учат език , тръгват на училище или работа. Досега 30 деца са поверени на центрове за настаняване от семеен тип.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад на военни експерти: Какво се случва в Запорожката АЕЦ?
Доклад на военни експерти: Какво се случва в Запорожката АЕЦ?
ФИА включва 11-и отбор във Формула 1
ФИА включва 11-и отбор във Формула 1