НОВИНИ

Докладваха на прокуратурата случая с Мартин Заимов и Паметника на съветската армия

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:00, 27.09.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Случаят със заличаването с боя на надписи от Паметника на съветската армия е докладван на прокуратурата. Това съобщиха от СДВР за "По света и у нас". Вчера полицаи задържаха за хулиганство финансиста Мартин Заимов, след което го освободиха. Днес той със свои поддръжници отново заяви позицията си - паметникът да бъде преместен от центъра на столицата.

"На съветската армия освободителка от признателния български народ". Броени минути са били нужни на Мартин Заимов да заличи няколко букви от това посвещение, с което не е съгласен.

"Не е въпрос на съгласие, това в най-добрия случай може да бъде пропаганда. Този надпис казва три неверни неща. Не знаем кой нарежда на хората от българската полиция да се намесват в нещо, което само по себе си е престъпление просто защото комунистическият режим със закон е обявен за престъпен", заяви Мартин Заимов.

Преди година общински съветници от "Демократична България" са внесли доклад за демонтирането на паметника. Все още не е разгледан.

"Вече година и половина няма никакво развитие, блокиран и въобще не се допуска до разглеждане от комисиите на Общинския съвет. Иначе самият доклад е базиран на целия 30-годишен опит на гражданското общество у нас и на политическите му представители и е много добре мотивиран с всички възможни аргументи, до които сме достигнали през годините", каза Марта Георгиева, общински съветник в СОС от Демократична България.

А Мартин Заимов и съмишлениците му подчертават, че действията им са в защита на българските интереси, но в подкрепа на голям брой руснаци.

"Това е повече послание за хората, които го почистват и пазят. Да знаят, че опозицията в самата Русия няма как да бъде ликвидирана", допълни Заимов.

"Няма да спрем до тук. За този монумент няма да има спокоен ден повече и искам да подчертая, че това е в интерес на българо-руските отношения", каза Кубер Сапарев, председател на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника.

"Днес е времето политическите субекти да се определят, защото в политическото меню за следващите избори напълно отсъства темата за Кремъл и Москва. Сега е времето да вземат позиция и да кажат "Ние сме Мартин" и да определят къде се намират по отношение на Кремъл", посочи Стефан Димитров.

През годините много пъти Паметникът на съветската армия е осъмвал с променен облик - така например през 2012 година войниците получиха разноцветни маски, а година по-късно бяха оцветени в розово. През 2014 година пък бяха обагрени с цветовете на украинското знаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море изпусна Пирин след драма в Благоевград
Черно море изпусна Пирин след драма в Благоевград
Предстои удължаване на срока на ковид сертификатите
Предстои удължаване на срока на ковид сертификатите