НОВИНИ

Предстои удължаване на срока на ковид сертификатите

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:42, 27.09.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Скоро се очаква решение на Европейската комисия, с което срокът на сертификатите за имунизация ще се удължи с още една година. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. От днес поставената допълнителна трета ваксина вече може да се впише в електронния регистър.

Интерес към третата доза вече има, но в много от имунизационните пунктове все още не е поставена нито една трета игла. В Окръжна болница в столицата чакат указания от министерството. В "Пирогов" всеки ден имат запитвания от граждани, преди всичко възрастни хора.

По два три случая идват на ден да питат, но ги уведомяваме, че трябва да е изтекъл 6-месечният период за поставянето. Все още предстои дооформяне на техническата част не е възможен да се издаде сертификат за трета доза, каза д-р Петя Михайлова - ваксинационен лекар, МЦ "Н.И.Пирогов".

60 дози обаче вече са поставени във Военномедицинска академия. Там също отчитат проблема с това, че трябва да са минали поне 180 дни от втората игла, за да бъде вписаната третата доза в системата.

От здравното министерство коментираха, че се работи върху този казус. Обмисля се в здравните инспекции да бъдат изпратени указания с насоки кой е добре да се ваксинира.

Ние не сме разпоредили прилагането на трета доза, ние даваме възможност и определяме групите, за които това е препоръчително. Сега все още се колебаят част от лекарите, но това е тяхно решение дали да направят тази трета доза, така както определят начина на лечение с други лекарства, каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Трета доза ще могат да си поставят не само рисковите групи, но и хора с намален имунитет.

Хора, които се колебаят, които имат някакви основания да считат, че не са отговорили адекватно на ваксината, каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Препоръчваме да носят документ за имунен статус, тоест изследване на антитела и на клетъчен имунитет, каза д-р Петя Михайлова - ваксинационен лекар, МЦ "Н.И. Пирогов".

Засега ваксинацията с допълнителна доза е възможна единствено с ваксината на "Пфайзер". Според имунолога акад. Богдан Петрунов хората извън рисковите групи не е нужно да бързат с третата игла.

Не трябва да се бърза с поставянето ѝ, тъй като след проведен пълен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10 - 12 месеца, каза акад. Богдан Петрунов - имунолог.

След месец масово ще започне да изтича срока на годност на ковид сертификатите, заяви доц. Кунчев и затова Европейската комисия обмисля те да бъдат служебно удължени.

Със сигурност няма да бъде дълъг периода, най-логичното е той да бъде още една година и след вече направени изследвания допълнително да видим колко ще продължи този напрегнат имунитет. най-добрият вариант за всички граждани ще бъде този документ да бъде удължен автоматично служебно така че притежателите да продължат да имат право да се движат свободно.

Според доц. Кунчев автоматичните удължавания може да продължат и в бъдеще, ако не се появи необходимост от задължително допълнителна доза ваксина или реимунизация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докладваха на прокуратурата случая с Мартин Заимов и Паметника на съветската армия
Докладваха на прокуратурата случая с Мартин Заимов и Паметника на съветската армия
Мъж замери Макрон с яйце
Мъж замери Макрон с яйце