Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Допълнителните 60 лв. към пенсиите остават и след 1 юли, обмисля се ново увеличение

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:46, 10.05.2022
10611
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ковид добавката за пенсионерите ще бъде заменена от антиинфлационна. Идеята е и след 1 юли хората да продължат да получават по 60 лева. Обсъжда се и вариант за увеличение на пенсиите с 10%, отново от 1 юли.

От поне 10 предложения, засега Министерският съвет се очаква да предложи като вариант увеличение с 10% на пенсиите, както и запазването на 60-те лева за ковид, които сега ще се приемат за инфлационна добавка. Социалният министър обаче иска връщане на справедливостта при пенсиите или преизчисляване, за да са намали разликата между най-високата и най-ниска пенсия.

"Като че ли има разбиране от коалиционните ни партньори да направим едно преизчисление от 1 октомври на всички пенсии, за да заличим тези разлики. Което засега обаче е като че ли смущаващо за Министерството на финансите, тъй като трябват изключително много средства. Сега предварителните сметки показват някъде 5 милиарда", обясни Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика.

Социалният министър каза, че в коалицията се обсъждат и други мерки за намаляване на финансовата тежест на хората от инфлацията. В същото време вицепрезидентът Илияна Йотова смята , че България в момента трябва да се отдалечи от политическите кризи, но мисли, че антикризисните мерки са закъснели.

"Това, което в този момент със сигурност няма в страната, е една цялостна програма за подпомагане на хората в най-окаяното предложение. Хората, които са най-уязвими, както и за бизнеса. Няма страна в Европейския съюз, която да не е съставила такава програма, да не е заделила определени средства за излизане от кризата, особено след военните действия, а България е единствената такава, чакам това да стане съвсем скоро", каза Йотова.

Затова пък председателят на парламента определи мерките на коалицията като адекватни.

"Адекватни са и да, ще действаме бързо законодателно, ако се налага. В крайна сметка бюджетът, който приехме преди около три месеца за 2022 г., както още тогава се коментираше, е изключително социален. За съжаление така се случи, че в момента, в който го приехме, избухна и война, което със сигурност се отрази недобре на абсолютно всички, включително и на нас, под формата на нарастваща инфлация" коментира Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

От "Има такъв народ" са на мнение, че в такива времена коалицията има нужда от разговор и с опозицията.

"При такива кризи, на каквито сме свидетели в момента, не могат да бъдат борени само от управляващите. Тук трябва да почнем да търсим консенсус и с опозицията, защото само едни сериозно обмислени и добре преценени мерки биха могли да доведат до някакви по-добри резултати", каза депутатът Виктория Василева.

Според председателя на Народното събрание след вчерашния извънреден коалиционен съвет, няма нужда от това планът за въвеждане на еврото да влиза в парламента. Вицепрезидентът Йотова е на мнение , че трябва да изпълняваме своите ангажименти, но припомни как самият евросъюз е заговорил за реформа на самата еврозона, а искат да видят и нивото на инфлацията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Мерилин" на Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 млн. долара
"Мерилин" на Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 млн. долара
Президентът Радев се срещна с чешкия премиер Петр Фиала
Президентът Радев се срещна с чешкия премиер Петр Фиала