НОВИНИ

Доживотен затвор за нападателя от Крайстчърч

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:13, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Доживотен затвор без право на замяна за нападателя от Крайстчърч. 29-годишният Брентън Тарант беше признат за виновен по всички обвинения. През 2019-а той извърши масово убийство в новозеландския град - австралиецът откри огън по две джамии, уби 51 души и рани 40. Това е най-строгата присъда в историята на Нова Зеландия.

Хладнокръвно, внимателно планирано и извършено с особена жестокост. Така новозеландският съд определи масовото убийство, извършено на 15 март миналата година. 28-годишният тогава австралиец Брендън Тарънт планирал да нападне три джамии, но бил задържан след втората си цел. Убива 51 души, ранява 40.

Камерън Мандър, съдия: Извършили сте масово убийство. Отнели сте живота на невъоръжени, беззащитни хора. Ранили сте и сте осакатили много други. Сред жертвите ви има мъже, жени и деца.

Съдът го призна за виновен по всички обвинения - убийство, опит за убийство и тероризъм. Тарънт искал да популяризира крайнодесните си идеи.

Премиерът Джасинда Ардън заяви, че макар и присъдата да е най-тежката възможна, нищо не може да заличи болката, която стрелецът е причинил на десетки семейства.

Джасинда Ардън, премиер на Нова Зеландия: Нова Зеландия никога не беше виждала подобно престъпление и никога не е отсъждана подобна присъда. Това, което ме облекчава, е че този човек никога повече няма да бъде на свобода.

Близки на загиналите приветстваха присъдата. Голяма част от жертвите бяха имигранти. Техни роднини споделят, че днешната присъда ги е уверила, че изборът им да се преместят в Нова Зеландия, в която има правосъдие, е бил правилен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в НБА
Скандал в НБА
Еврокомисарят по търговия подаде оставка
Еврокомисарят по търговия подаде оставка