НОВИНИ

Дронове срещу Израел: Уязвим ли е "Железният купол" към безпилотни апарати?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:37, 15.10.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Съединените щати ще разположат в Израел системата за противоракетна отбрана ТААД, която ще защитава страната от балистични ракети. Системата ще се обслужва от 100 американски военнослужещи. Така ще бъде подсилен "Железния купол" - израелската противовъздушна система, която е определяна като най-добрата в света. По данни на израелската армия - за една година срещу Израел са били изстреляни 13 200 ракети от Ивицата Газа и 12 400 от Ливан. Все по-често обаче, Израел е атакуван с дронове. Предполага се, че само Хизбула разполага с над 2 хиляди безпилотни апарата. Уязвим ли е "Железният купол" към дронове?

Малки, сравнително евтини и смъртоносни. За Израел дроновете се оказаха неочакван проблем в отбраната. Най-кървавото нападение с безпилотни апарати беше в неделя. Дрон, изстрелян от Ливан, навлезе на 40 мили навътре на израелска територия и удари база на бригадата "Голани" - едно от най-елитните подразделения на израелските отбранителни сили. Дронът попадна в столовата, по време на вечеря и уби 4-ма войници.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: "Продължаваме нашата борба. Плащаме болезнена цена, но също така постигаме големи победи."

Ефективността на Железния купол е над 90 процента, твърдят от израелската армия. Многослойната противовъздушна отбрана включва системите "Стрела", с които се противодейства на ракети с голям обсег, "Прашката на Давид" - се използва за прехващане на ракети с голям обсег.

Узи Рубин, изследовател в Института за изследване на сигурността в Йерусалим: "Системите "Стрела" 2 и 3 се оказаха доста ефективни срещу последните ирански атаки. "Прашката на Давид" работи през цялото време. Когато има трудна цел, когато чуете за ракети земя - земя, изстреляни от Ливан, тогава обикновено се е задействала системата "Прашката на Давид". Тя е много ефективна."

По-трудно е обаче, свалянето на дронове. Те летят по-ниско, по-бавно и могат да бъдат сбъркани с птици.

Йехоша Калиски, изследовател в Институт за изследване на националната сигурност на Израел: "Железният купол" не е ефективен срещу обекти, които летят ниско или на сравнително ниска височина. Отнема време, докато система ги засече, и се задейства."

Дроновете, с които е атакуван Израел са иранско производство. Те са с различно предназначение. Има разузнавателни апарати и дронове - камикадзе. За да им противодейства Израел ще включи в Железния купол още един отбранителен слой - с лазерна технология. Очаква се той да заработи още следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите на България до 19 години завършиха наравно с Молдова
Юношите на България до 19 години завършиха наравно с Молдова