НОВИНИ

САЩ поставиха Израел пред дилема

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 15.10.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати поставиха Израел пред дилема - или до 30 дни да подобри хуманитарната ситуация в Газа или ще спрат военна помощ за израелската армия.

Искането се съдържа в писмо на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин, цитирано от портала Аксиос. ООН определи ситуацията в Газа като "отчайваща". Хранителни помощи влязоха там за първи път от две седмици. Около 400 хиляди палестинци все още са в северната част на ивицата.

50 палестинци са загинали при израелски удари там през последните часове. Израелските части затягат обръча около Джабалия, където се водят ожесточени сражения с бойци на Хамас. ООН обяви, че нейните миротворци ще останат на позициите си в южен Ливан, въпреки многократните искания на Израел те да се изтеглят от пътя на израелската офанзива срещу Хизбула. Поне 22 са жертвите на израелски удар в Айту, Северен Ливан. ООН поиска разследване.

Джеръми Лорънс - говорител: "Сред 22-те жертви има 12 жени и две деца. Разбрахме, че е поразена жетириетажна жилищна сграда. Тези фактори пораждат тревога за спазването на международното хуманитарно право, военните закони и принципите на разграничение, съразмерност и пропорционалност. Службата на Върховния комисар по правата на човека призовава за бързо, независимо и цялостно разследване на този инцидент."

Наим Касем - заместник-ръководител на Хизбула: "След като Израел взе на прицел цял Ливан, от отбранителна гледна точка ние имаме право да атакуваме всяко място на израелска територия. Заявявам на Израел - Решението е прекратяване на огъня. Не говорим от позиция на слабост. Ако Израел не желае примирие, ние ще продължим."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите на България до 19 години завършиха наравно с Молдова
Юношите на България до 19 години завършиха наравно с Молдова
Мане класира Сенегал за финалите за Купата на африканските нации
Мане класира Сенегал за финалите за Купата на африканските нации