НОВИНИ

Два града спорят къде да бъде Панагюрското златно съкровище

Айше Сали
от Айше Сали
21:07, 20.06.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В София или в Пловдив трябва да бъде Панагюрското златно съкровище? Днес Общинският съвет в Пловдив прие единодушна декларация, с която призова най-ценното ни златно съкровище да бъде изложено за постоянно в археологическия музей в Пловдив.

Решението за това обаче трябва да вземе министърът на културата, тъй като то е намерено под земята и затова принадлежи на държавата. Страстите около темата се разгорещиха на фона на предстоящата изложба през есента в музея "Гети" в Лос Анджелис.

Дали ще бъде спор между музеите в София, Пловдив и Панагюрище или с наследниците на откривателите - въпросът при кого трябва да бъде Панагюрското златно съкровище се появява през годините. Стара история разказва, че след намирането му, Археологическият музей в Пловдив и Археологическият музей при БАН едновременно получават съобщение за това, но от Пловдив пристигат по-рано. Ето защо то е записано в тяхната книга. Този факт се превръща в отправна точка за поредния спор.

"Договорът между археологическия музеи и НИМ е приключил. И дори в момента няма правно основание Панагюрското златно съкровище да бъде в София", каза Борислав Инчев, общински съветник.

"С декларацията единственото, което можем да направим, е да декларираме нашето несъгласие Панагюрското златно съкровище да бъде извън дома си, който е Археологическият музей в Пловдив, тъй като както колегата каза, то е заведено първо в инвентарната книга в Пловдив", коментира Яна Димитрова, общински съветник.

Пренасянето му в Националния исторически музей е свързано с идеята всеки чужденец, който пристигне у нас, да може да добие представа за страната ни, виждайки най-ценните ѝ съкровища на едно място. Един от най-големите проблеми, които би създало връщането на Панагюрското златно съкровище от НИМ в Пловдив е пътуването му извън пределите на България за международни изложби, тъй като документите за тях се подготвят от НИМ и Министерството на културата.

Днес Общинският съвет в Пловдив все пак заяви единодушно желанието си съкровището да се върне в Пловдив.

"Тази декларация няма да има юридическа стойност. Последната санкция има Министерството на културата. Ако те решат да бъде върнато съкровището, аз съм длъжна да се подчиня, но с голямо неудоволствие", каза доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ.

Решението е в ръцете на министъра на културата, който вярва, че то трябва да бъде в Националния исторически музей.

"В страната трябва да има едно място, на което трябва да бъдат представяни нашите национални ценности. Това място си носи името - НИМ. Ако искате, преместете го в друг град! Аз съм ок! Но трябва да има такова място. Не можем да излезем с идеята, че ще увеличим туристическия поток, като вземем всичко, което е в НИМ и го пръснем из страната кое където е отрито. Тогава туристите просто ще спрат да идват, защото няма да тръгнат да обикалят навсякъде", коментира министърът.

През есента съкровището ще отпътува за музея Гети в Калифорния. По предварителна информация гостуването му ще донесе на музея в Пловдив приходи над 100 000 евро. Въпреки споровете съкровището остава в София, но е твърде вероятно тази история да има продължение.

А музеят в Пловдив ще получи малко над 100 000 евро след като съкровището бъде изложено в музея Гети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева се класира за полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Швеция
Лия Каратанчева се класира за полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Швеция
"Няма камина, проиграл я е": Арестуваният кмет на Войнягово е осъждан два пъти
"Няма камина, проиграл я е": Арестуваният кмет на Войнягово е осъждан два пъти