НОВИНИ

Два месеца до ротацията - кои са вероятните смени в правителството?

Засега некоалицията е сговорчива

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:02, 04.01.2024
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

С наближаване на ротацията на 6 март, в която Мария Габриел ще смени Николай Денков като премиер, все по-актуален става въпросът ще има ли и рокади и в министерския състав. Днес пред БНР Лена Бориславова потвърди, че споразумението с ГЕРБ-СДС ще бъде спазено.

Въпреки че от ПП-ДБ в началото заявяваха, че при ротацията няма да има смяна на министри, Бориславова каза, че смени са възможни, но само след съгласие от партиите, подкрепящи правителството. Тя отказва да назове в кои министерства смята, че работата не върви добре, но увери, че "имената няма да са тези, които в момента циркулират".

Снимка: БНР

Лена Бориславова очаква след ротацията работата на кабинета на продължи по съгласуваната програма и приоритети. Според нея има министерства, в които работата не върви с желаните темпове, но отказа да посочи кои. Пред БНР тя отбеляза, че смяна на министри ще има само след съгласие между лидерите.

"Всяко едно решение в този смисъл ще трябва да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС. За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но пак казвам - това няма да е мое лично решение, това ще е на партийните ни органи".

Същото заяви преди дни и лидерът на ГЕРБ.

"Имаме подписано споразумение "Денков-Габриел", а при ротацията: "Габриел-Денков". По споразумението, което имаме, ще се направи анализ на всеки един и ако има такива, които не са се справили толкова добре, ще бъдат сменени", коментира Бойко Борисов.

ДПС, които подкрепят кабинета, от самото начало заявиха, че не искат постове при ротацията.

"Не желаем да имаме министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това нещо", каза Делян Пеевски на 6.10.2023 г.

Правителството Денков-Габриел беше сформирано трудно, а през изминалите седем месеца не бяха малко случаите, в които сглобката беше на път да се разглоби. Искаха се и оставки на министри, с което беше опровергано впечатлението, че министерският състав ще се запази при ротацията.

Сред най-атакуваните е Тодор Тагарев. През октомври с изказването си, че Народното събрание се бави с приемане на договора за бойни машини за Украйна, министърът предизвика възмущение у ГЕРБ и закана за оставка от ДПС.

При първия внесен вот на недоверие Бойко Борисов каза, че ще подкрепят кабинета, но ясно заяви, че при ротацията ще настояват за смяна на министри.

"Къде са инфраструктурните проекти в спорта? И така мога да изброя още 7 - 8 министерства", попита Бойко Борисов тогава.

"Това, което мога да кажа на г-н Борисов е, че би трябвало да е доста горд, че подкрепя това правителство", отговори му Кирил Петков.

Протестът на фенове срещу БФС и сблъсъкът им с полицията провокираха поредния трус в некоалицията. ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но ГЕРБ-СДС и ДПС го защитиха.

"Искаме оставката и на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения, Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност", заяви Кирил Петков 17.11.2023 г.

"Абсурд е да му искаме оставката, за какво", отговори Делян Пеевски.

"Ако има оставка на министъра, трябва да си отиде и Денков", каза от своя страна Бойко Борисов.

Сериозно напрежение провокира и отстраняването на директора на "Пирогов" Валентин Димитров. Точно преди обсъждането на бюджета ГЕРБ напуснаха пленарната зала и се заканиха, че няма да подкрепят законопроектите на правителството. Бяха вбесени, че ПП-ДБ нарушават договорката - кадровите промени да се правят след предварително съгласуване.

"Пирогов" е институция. Който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало", предупреди Борисов на 6.12.2023 г.

В този случай позицията на финансовия министър Асен Василев по отношение на колегата му от здравното министерство Христо Хинков беше по-близо до тази на ГЕРБ и ДПС.

"Ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното нещо за този министър е да си подаде оставката".

Дали ротацията ще донесе поредния сблъсък в управлението и ще има ли смяна на министри? Засега лидерите показват сговорчивост, макар че преди време Бойко Борисов предупреди.

"Истинската драма ще дойде на ротацията", каза той на 22.11.2023.

В публичното пространство вече се завъртяха имена на министри, които са нарочени за смяна, но официално нищо не е потвърдено. Засега е сигурно, че при ротацията министърът на образованието Галин Цоков ще напусне поста, защото ще го поеме Николай Денков, както и че за Министерството на външните работи ще трябва да се намери нов човек.

Снимки: БГНЕС, БТА (архив)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария предизвика изтичане на газ в Банкя, няма пострадали
Авария предизвика изтичане на газ в Банкя, няма пострадали
Фигурите от Паметника на Съветската армия още са в калта край Лозен
Фигурите от Паметника на Съветската армия още са в калта край Лозен