НОВИНИ

Двама загинаха при експлозия в Полша, има подозрения за паднали руски ракети. НАТО ще заседава утре

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:03, 15.11.2022 (обновена)
8280
Чете се за: 06:55 мин.
По света
Слушай новината

Двама души загинаха при експлозия в село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна. Полски медии съобщиха, че има подозрения, че са жертви на руски ракети, които са поразили полската територия, предава Ройтерс.

Премиерът Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана, съобщи говорителят на полския кабинет. НАТО също разглежда информацията, която не е потвърдена. Съюзниците от Пакта ще се съберат на извънредно заседание утре.

Новината, че на полска територия са паднали руски ракети или части от ракети дойде на фона на масираните руски удари в Украйна. Полско радио е съобщило, че в село Пшевдов са паднали две чужди ракети, които са убили двама души, без да уточнява повече подробности. Местната пожарна също е потвърдила за експлозия и двама загинали. "Асошиейтед прес" пък цитира неназован високопоставен източник от американското разузнаване, който съобщава за паднали руски ракети. Нито полското правителство, нито Пентагонът обаче потвърждават.

Заради случая утре сутрин страните от НАТО ще се съберат на заседание. Полският президент Анджей Дуда е разговарял по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с президента на САЩ Джо Байдън. Очаква се Полша да поиска задействането на член 4 от договора на НАТО, което означава провеждане на консултации със съюзниците.

Йенс Столтенберг написа в Туитър, че първо всички факти около инцидента трябва да бъдат изяснени:

"Разговарях с президента Анджей Дуда за експлозията в Полша и изказах съболезнования за загубените животи. НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците са в контакт. Важно е всички факти да бъдат изяснени", написа Столтенберг в Туитър.

Руското министерство на отбраната излезе с позиция, в която определя информацията като провокация:

"Съобщенията от полски медии и официални лица за падането на "руски" ракети в района на Пшевдов са преднамерена провокация, целяща ескалация на конфликта. Руската страна не е нанясала никакви удари по цели в близост до полско-украинската граница", заявяват от министерството, цитирани от ТАСС.

Новината предзвика още реакции.

Българският президент Румен Радев заяви, че "инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна". Българското Външно министерство също излезе с позиция, като заяви пълната си подкрепа за Полша.

Европейската комисия наблюдава ситуацията отблизо, написа председателят ѝ Урсула фон дер Лайен.

"Разтревожена съм от съобщенията за експлозия в Полша след масираните руски ракетни удари по украински градове. Изказвам своите съболезнования и най-силното си послание за подкрепа и солидарност с Полша и нашите украински приятели. Наблюдаваме ситуацията отблизо и сме във връзка с полските власти и нашите партньори и съюзници".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че е шокиран от новината, както и че също е в контакт с полските власти.

"Шокиран съм от новината, че ракета или друго оръжие е убило хора на полска територия. Съболезнования на семействата. Полша, с вас сме. В контакт към с полските власти, членовете на Европейския съвет и други съюзници".

Очаква се инцидентът да стане тема на срещата на върха на Г-20, която се провежда в Индонезия, като Шарл Мишел възнамерява да организира специална среща.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също написа в Туитър, че е дълбоко загрижена от събитията в Полша и изрази солидарност с народа на Полша. Балтийските държави, Чехия и Словакия също направиха това. Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс написа в Туитър: "Престъпният руски режим пуска ракети, които удрят не само украинските мирни жители, но се приземиха и на територия на НАТО в Полша". Канцеларията на френския президент Еманюел Макрон е във връзка с полските власти

Днес срещу Украйна беше извършена най-масираната руска ракетна атака срещу енергийната инфраструктура от началото на войната. Един човек е загинал в столицата Киев, обстрелвани са и редица други градове - Харков, Лвов, Николаев, Чернигов, Запорожие.

По темата работят: Фани Аронова, Десислава Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Хелзинки
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Хелзинки
"Референдум": Над половината българи смятат, че партиите ще намерят решение на важните икономически проблеми
"Референдум": Над половината българи смятат, че партиите ще намерят решение на важните икономически проблеми