НОВИНИ

Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас" , Репортер: Станислава Христова
12:24, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш, съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Децата са били на възраст под 2 месеца и все още не са били имунизирани. Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият - от 14 април. И двете бебета са били настанени първоначално в болницата в Кюстендил, след което са прехвърлени за лечение в столицата.

Общо 8 са случаите на заразени с коклюш в област Кюстендил от началото на годината. 5 от случаите са на болни бебета. Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си.

Децата са на един месец и не било възможно да се имунизират заради крехката им възраст. Те са от многодетни семейства, като към момента всички контактни на децата са установени и изолирани.

Двете бебета са приети в кюстендилската болница са били с пневмония, температура и кашлица.

"Преди около седмица са постъпили в детско отделение на болницата в Кюстендил в едно състояние което в рамките на 24 - 48 часа не е бележело подобрение, а влошаване. Поради тази причина веднага сме се вързали с две университетски болници, които приеха децата", каза д-р Александър Величков, директор на МБАЛ-Кюстендил.

Едното от бебетата е прието в специализираната болница по детски болести "проф Иван Митев" в София, където е поставена диагноза коклюш

"То е подложено на екстензивно реанимация, интубирано е на апаратна вентилация с поддръжка и медикаментозна и апаратна на жизнените показатели, но въпреки това детето загива", обясни д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Според главния здравен инспектор и директора на детската болница при двете бебета заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

"Дни преди това, около 10 дни преди това детето е имало типичната за коклюш клинична картина, посинявало е при. Защо на по късен етап е потърсена медицинска помощ ние не можем да кажем", посочи д-р Благомир Здравков.

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. Имало е при едното - първото, два пъти отказ за хоспитализация, което е предложено от Спешна помощ и едва вече при влошаването се стига вече до приемането първо в Кюстендил, след това и в Националната кардиологична болница", коментира Ангел Кунчев.

В кюстендилския квартал, откъдето са починалите деца, днес хората бяха силно притеснени. Заради разпространението на заразното заболяване от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил са издали предписания до училищата и детските градини за засилен здравен филтър.

"Много е важно в колективите да не се допускат болни деца, сутрешният филтър да бъде ефективен. Контактни лица в такива колективи се поставят под карантина", каза д-р Илиана Кръстева, РЗИ-Кюстендил.

Към момента в болницата в Кюстендил няма настанени за лечение деца, заразени с коклюш.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Емилиано Мартинес получи два жълти картона и все пак класира Астън Вила за полуфиналите в Лигата на конференциите
Как Емилиано Мартинес получи два жълти картона и все пак класира Астън Вила за полуфиналите в Лигата на конференциите
Спортни новини 19.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 19.04.2024 г., 12:20 ч.