НОВИНИ

Две десети от секундата разделиха Еманюел Уаньони от световния рекорд в бягането на 800 м на Диамантената лига в Лозана

Постижението на кениеца от 1:41.11 минути е второто най-добро в историята на тази дистанция.

две десети секундата разделиха еманюел уаньони световния рекорд бягането 800 диамантената лига лозана
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:47, 23.08.2024 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският шампион Еманюел Уаньони от Кения се размина с две десети от секундата със световния рекорд в бягането на 800 метра за мъже, но спечели дисциплината на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Лозана. Неговото постижение от 1:41.11 минути все пак е второто най-добро в историята на тази дистанция, като номер 1 остава сънародникът му Дейвид Рудиша с 1:40.91 от Олимпийските игри в Лондон преди 12 години.

Уаньони, който триумфира с 1:41.19 минути на Игрите в Париж в началото на месеца, атакува световния рекорд при идеални метеорологични условия и 25 градуса по Целзий температура на въздуха. Той обаче стигна само до изравнено второ най-добро постижение, като другият състезател с такъв резултат е европейският рекордьор Уилсън Кипкетер (Дания) от 24 август 1997 година.

"Радвам се, че дадох най-добро време за сезона на 800 метра. Публиката беше чудесна и се надявам в следващия кръг да спечеля отново", заяви Уаньони, който ще атакува световния рекорд в неделя в Полша.

Норвежецът Якоб Ингебригтсен взе частичен реванш срещу американеца Коул Хокър, печелейки бягането на 1 500 метра с 3:27.83 минути. Само преди две седмици Хокър шокира света с олимпийско злато в дисциплината в Париж, но в четвъртък той пресече линията втори.

"Получихме две седмици за възстановяване след Олимпиадата и то бе достатъчно. Нужно ни беше да починем, най-вече психически. Аз лично се прибрах у дома, откъснах се от спорта за няколко дни и след това бързо се завърнах на пистата", заяви Ингебригтсен, цитиран от агенция Ройтерс.

Хокър, който свали 3 секунди от личния си рекорд за титлата във френската столица, този път изостана с две секунди от Ингебригтсен. Трети финишира друг американец Хобс Кеслър.

Двукратната световна шампионка в тласкането на гюле Чейс Джаксън от САЩ, която не успя да стигне до финала на Игрите в Париж, направи личен рекорд за сезона с 20.64 метра за първото място в Лозана. Тя победи с цял метър олимпийската шампионка Йемиси Огунлейе от Германия (19.55), а трета остана канадката Сара Митън (19.52).

"Не почивах изобщо след Олимпиадата. Моментално се върнах в тренировъчен режим. Целта ми е да спечеля още една световна титла и именно това преследвам. Знам, че мога да направя още много", заяви Джаксън.

Ямаецът Рашийд Броудбел записа една от малкото си победи срещу американеца Грант Халоуей в бягането на 110 метра с препятствия, след като го изпревари при последния скок и финишира за 13.10 секунди. Олимпийският шампион завърши втори с 13.14 секунди, а Ханзли Парчмънт от Ямайка финишира трети.

Дина Ашър-Смит от Великобритания триумфира в спринта на 100 метра, пред Тиа Клейтън от Ямайка и Патриция ван дер Уекен от Люксембург.

Ашър-Смит спечели с най-добро време за сезона от 10.88. Това щеше да и донесе бронзов медал в Париж, където британската звезда не успя да стигне до финала.

„Сега просто се наслаждавам на бягането, чувствам се във форма и нямам проблеми с контузии“, каза Ашър-Смит.

Лициле Тебого от Ботсвана спечели спринта на 200 метра за мъже с постижение 19.64 секунди, което бе с близо две десети по-лошо от времето за олимпийската му титла в Париж. Американецът Ноа Лайлс, олимпийски първенец на 100 метра от Париж 2024, отсъстваше от трасето, тъй като сложи преждевременно край на сезона си. Неговите сънародници Ерион Найтън и Фред Кърли взеха второто и третото място.

Европейската шампионка и рекордьорка на 400 метра с препятствия Фемке Бол постигна пореден успех в Диамантената лига. Нидерландката заслужи убедително първото място с 52,25 сек, което е и нов рекорд на турнира в Лозана. Предишният също беше нейно дело – 52,76 сек от миналата година.

В бягането на 800 м при жените се наложи световната шампионка от Будапеща 2023 и бронзова олимпийска медалистка от Париж Мери Мора (Кения) с 1:57,91 мин.

Двукратният олимпийски шампион Милтиадис Тентоглу победи в скока на дължина в Лозана. Гръцкият състезател записа опит на 8.06 метра в шестия си и финален скок, изпреварвайки с 5 сантиметра ямаеца Уейн Пинок. Трети финишира Зимон Ехамер от Швейцария.

Световната рекордьорка и олимпийска шампионка от Париж 2024 Ярослава Магучих продължи победната си серия в скока на височина. Украинката записа успешен опит на 1.99 метра и победи с три сантиметра австралийката Елинор Патърсън. Нейната сънародничка Никола Олислагер завърши трета с 1.92.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По вариант 2 и по тема 16 пишат учениците на втората матура
По вариант 2 и по тема 16 пишат учениците на втората матура
Боряна Димитрова: Главчев като по-обигран и опитен прави разумен подход относно Калин Стоянов
Боряна Димитрова: Главчев като по-обигран и опитен прави разумен подход относно Калин Стоянов