НОВИНИ

Две години от спечелването на първата олимпийска титла в историята на българската художествена гимнастика

ансамбълът класира първа оценка финалите токио
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 08.08.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

На 8 август 2021 година Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха със златни букви имената си в историята на българската художествена гимнастика, след като спечелиха титлата в многобоя при ансамблите на олимпийските игри в Токио и донесоха първо злато за страната в историята от най-големия спортен форум.

"Днес празнуваме две години от покоряването на олимпийския връх в Токио! Най-високият връх в спорта! Две години, от както заедно с нас и целият свят повярва, че няма невъзможни неща! Почти две години по-късно успях лично да оставя и първата българската следа в художествената гимнастика в Олимпийския музей в Лозана (Швейцария). Там дарих моето трико, с което излязох за последен път в Токио, бухалките, с които изиграхме същото победоносно съчетание и едно голямо българско знаме! Имах и честта да напиша кратко послание в Златната книга на дарителите - олимпийски шампиони!", написа Стефани Кирякова в Инстаграм.

"Благодарна съм на Бог за тази победа! Благодарна съм му и за всички хора, които бяха до нас в пътя до върха! За моето семейство, което винаги е до мен! Благодарна съм за момичетата, с които постигнахме този исторически успех!", добави олимпийската шампионка.

"Преди две години приключи нашето пътешествие към олимпийския връх в Токио с първия златен медал в историята на българската художествена гимнастика. С гордост си спомняме за деня, в който станахме олимпийски шампиони и се превърнахме в неугасима искра в историята на спорта. Тези специални моменти отдавна станаха неизтриваема част от нашите сърца", заяви друга гимнастичка от ансамбъла Ерика Зафирова.

"Две години, откакто държа този медал в ръцете си. Моето доказателство, че няма нищо случайно и че трудът се възнаграждава. През тези години медалът премина през ръцете на много трудолюбиви гимнастички. Много хора чуха историята ми. Дори един човек да съм вдъхновила, победила съм!", написа в Инстаграм капитанката на отбора Симона Денкова.

"Апотеоз на българската художествена гимнастика! 8 август 2021 година! Ние покорихме олимпийския връх! Диамантите в короната на българската художествена гимнастика! Завинаги в историята!", заяви президентът на БФХГ Илиана Раева.

Треньори на тима в Токио бяха Весела Димитрова и Михаела Маевска.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад в продажбите на дърва за огрев в страната
Спад в продажбите на дърва за огрев в страната
Юли е бил най-горещият месец в историята
Юли е бил най-горещият месец в историята