НОВИНИ

Две секции в Пазарджишко са без машини, гласуването продължава с бюлетини

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 02.10.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Две от секциите с по над 300 души по списък в Пазарджишко са останали без действащи машини за гласуване, затова там вотът ще продължи с бюлетини. Това са секция 23 в септемврийското село Ковачево и секция 61 в училище "Георги С. Раковски" в Пазарджик. Проблемът с устройствата е засечен още вчера при тестовете, както и днес при началото на изборния ден. Техниците са докладвали по надлежния ред, че дефектите са неотстраними за момента, затова с разрешение на ЦИК гласуването ще бъде на хартия.

В спокойна обстановка започна изборния ден в Пазарджишка област. Всички 359 секции отвориха навреме. В две секции гласуването е с хартиени бюлетини - в село Ковачево, където се е появил надпис "Дневникът е подправен" и в 61-а секция в квартал "Изток" в Пазарджик. Проблемът е засечен от техниците още вчера при тестовете, както и днес при отварянето на секцията. Това дава основание да се предположи, че не става въпрос за саботаж на машинния вот, за което от МВР следят по сигнал дали няма да се случи. Техниците са докладвали, че дефектът не може да бъде отстранен и затова ЦИК решава вотът да продължи с хартиени бюлетини. Активността не е особено висока. В 61-а секция до момента са гласували едва 30-на души от общо 700.

"Още вчера, когато дойде момчето да я монтира се оказа, че не може да тръгне машината. Той се обади там на неговите началници, които казаха да изчака до тази сутрин евентуално да се климатизира машината и може да тръгне. Дойде момчето тази сутрин, оказа се че проблема е такъв, че проблема е такъв, че машината не може да тръгне. След това ние се обадихме в РИК да ни разрешат да минем на хартиени бюлетини. И ни донесоха бюлетини, донесоха ни и протокол за гласуване с хартиени бюлетини", заяви Веска Стоянова, председател на 61-а СИК-Пазарджик.

В квартала се забелязва засилено полицейско присъствие. Общо 600 полицаи са ангажирани с изборния процес в областта.

Вижте повече в прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Машина не проработи и в Стара Загора, активността е 10 процента
Машина не проработи и в Стара Загора, активността е 10 процента
Сити и Юнайтед влизат в поредна битка за честта на Манчестър
Сити и Юнайтед влизат в поредна битка за честта на Манчестър