НОВИНИ

Един човек е загинал при ново земетресение от 5,2 по Рихтер в Турция, има рухнали сгради

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
13:29, 27.02.2023
Чете се за: 01:45 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Един човек е загинал, а 70 са ранени при вторичен трус от 5,6 по Рихтер в турската провинция Малатия.

Рухнали са около 30 сгради. Под отломките на една от тях в град Есилюрт са останали баща и дъщеря. Стихията ги е изненадала докато се опитвали да вземат лични вещи от собственото си жилище.

Епицентърът на днешното земетресение е в град Йешилюрт в окръг Малатия. Това е един от 11-те най-тежко засегнати окръга от силните земетресения на 6 февруари.

Турското министерство на правосъдието арестува близо 200 души за предполагаемо лошо строителство на сгради след катастрофалните земетресения, които отнеха живота на близо 50 000 души в Турция и Сирия.

По данни на министерството 626 души са заподозрени, след като сградите са се срутили напълно или са били сериозно повредени.

Някои от заподозрените са загинали вследствие на самото земетресение, а други все още се издирват от полицията. По данни на агенцията за бедствия в страната са се срутили над 5700 сгради, а целостта на постройките в засегнатите региони се проверява.

След предишни бедствия строителните норми бяха затегнати, което имаше за цел да гарантира, че съвременните сгради могат да издържат на трусове като този, който удари Турция. Въпреки това много от повредените сгради в засегнатия от земетресението регион изглежда са били нови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Ще се боря за Левски, докато хората искат да помагат
Станимир Стоилов: Ще се боря за Левски, докато хората искат да помагат
Футболисти на ЦСКА ще радват най-младите фенове в кампанията „Тук ще бъдат и нашите деца“
Футболисти на ЦСКА ще радват най-младите фенове в кампанията „Тук ще бъдат и нашите деца“