НОВИНИ

Пациентите с редки неврологични заболявания са се увеличили с 5%

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:27, 27.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

С около 5% са се увеличили пациентите с редки неврологични заболявания, диагностицирани в специализирания център на "Александровска" болница. Медиците провеждат информационни кампании за редки болести, както сред пациенти, така и сред колегите си. А в някои случаи пациенти насочват други пациенти със съмнителни симптоми за диагностика в центъра, който е единствен в България.

Татяна е на 66 години. От дете се бори с рядката диагноза спинална мускулна атрофия. Мускулите ѝ постепенно спират да работят. Макар и по-трудно тя е ходила до 50-годишна възраст.

"Много е нисък процентът на хората, които могат да ходят без терапия до такава възраст като нея", заяви доц. Теодора Чамова - Клиника по нервни болести, УМБАЛ "Александровска".

Татяна ходила на рехабилитация в санаториуми у нас. Въпреки диагнозата завършила училище, родила дъщеря и очаква внуче. Работила като телефонистка дори и след като се наложило да седне в инвалидната количка. Надява се, че новата терапия, с която се лекува от половин година, ще ѝ помогне да проходи отново.

"С лявата ръка мога да си вдигна очилата. Преди това не можех да си вдигна ръката и да си вдигна очилата. Така че това е засега. Пък краката ще ги мъчим по-натам", каза Татяна Николова.

В България официално регистрираните пациенти с диагнозата на Татяна са около 150. Ранното откриване на редките неврологични заболявания осигурява навременно лечение, което може да забави хода на болестта.

"Прилагайки терапия в по-ранен стадий на заболяването, ефектът по отношение на двигателната активност и по отношение на качеството на живот на пациентите е много по-добър", отбеляза доц. Теодора Чамова - Клиника по нервни болести, УМБАЛ "Александровска".

Лекарите у нас имат достъп до най-съвременните методи за диагностика на метаболитни и неврологични заболявания. Пациентите получават нови терапии. Проблем обаче има с рехабилитацията и социалната им интеграция, казват лекарите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович счупи рекорда на Граф, скок с 12 места за Томова, Димитров запазва позиция
Джокович счупи рекорда на Граф, скок с 12 места за Томова, Димитров запазва позиция
Дете получи изгаряния след като пи бутилиран сок в "Златни пясъци"
Дете получи изгаряния след като пи бутилиран сок в "Златни пясъци"