НОВИНИ

Властите с още мерки за охрана на границата и срещу трафика на мигранти

Николай Минков
от Николай Минков
12:51, 27.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Ще бъдат изпратени още военни на границата, заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Димитър Стоянов. А вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че са разкрити участниците в последния инцидент на трафик на хора, при който отново имаше смъртен случай. Президентът Румен Радев заяви, че в България действа мощна международна мрежа за трафик на мигранти и държавата не може да се справи сама без Европа.

Димитър Стоянов: Обсъжда се изпращането на още военнослужещи на границата с Турция

В много държави има бежански центрове, които организират движението на мигрантите, заяви държавният глава. Той лично на много европейски съвети е изнасял конкретни данни.

"И аз задавам въпрос на тези съвети и давам данни как на територията на България се хващат трафиканти и граждани на почти всички държави-челнки на ЕС - те какво търсят тук. И тези държави какви мерки предприемат да се борят с тази миграция. Защото големите финансови потоци и центрове не ги подминават тях изобщо", заяви Румен Радев.

България е в правото си да настоява за европейска помощ в борбата срещу миграцията, каза още държавният глава.

"И ние тука трябва да си отстояваме нашето положение и да е ясно, че ние сами не можем да се справим срещу тази мощна организирана международна мрежа. Изключително мощна, с големи финансови ресурси. А можем да се справим с нея само обединени всички държави, заедно, а не да се хвърля отговорността на България, която има най-натоварената граница в ЕС. Нима там няма наркоразпространение? Нима няма държави, които са център и хъб за наркоразпространението в Европа"?, заяви Радев.

Основна цел е България да не остава в периферията на Европа, подчерта Радев.

"За Шенген беше свършена огромна дипломатическа работа на всички нива, така че вече да се говори, включително от председателя на ЕК, председателя на ЕП, от председателя на Съвета на ЕС, открито и ясно, с пълна подкрепа и вече даване на определена дата", каза Радев.

Вътрешният министър съобщи в Габрово, че последният случай с трагичен край при трафик на мигранти е разкрит и разкритикува прокуратура, че бави други доказани случаи.

"Ясно е кои са участниците в инцидента, така че това, което се изискваше от нас, в случая е направено. Материалите са предадени в прокуратурата. Не си играем на стражари и апаши. Главният прокурор трябва да му е пределно наясно, ако не още веднъж използвам случая да му обясня, че нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната", заяви Иван Демерджиев.

Иван Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата

И обясни, че трафикът на мигрантите за Европа не е само през България, а през всички външни граници на съюза, като в него участва добре организирана международна престъпна група. Предстои военни попълнения да усилят охраната на границата, каза още Демерджиев.

"Ще направим всичко възможно с наличните сили максимално да уплътним границата. Паралелно работим по изграждането на техническите съоръжения. 110 км. от граничната линия не е технически обезпечена. През миналата седмица водихме 2 пъти разговори с представители на ЕК. Те ще помогнат изключително бързо тези 110 км. да се обезпечат, да се набавят автомобили и да се попълни щатът на Гранична полиция, който е намален за последните 10 г. с 2000 бройки", заяви Демерджиев.

Армията е готова да подсили границата, заяви военният министър, но има процедури, по които това да стане.

"Българската армия участва в охраната на нашата граница. Ние сме готови да окажем необходимата помощ на колегите от МВР. Тепърва на работна среща ще бъде уточнено. Има процедура със заявка от МВР към нас за уточняване на необходимите бройки и средства и чак тогава изпращаме", заяви Стоянов.

Той предупреди, че военните са ограничени в действията си на границата.

"Нашите военнослужещи нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представителите на военната полиция имат право да задържат нарушители, които са преминали през границата", заяви Димитър Стоянов.

В момента около 240 военни участват в съвместни патрули по охрана на границата.

Микробусът с мигранти, който катастрофира тежко на АМ "Тракия", е бил претоварен

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провежда се акция на Европейската прокуратура в България, потвърди министър Иван Демерджиев
Провежда се акция на Европейската прокуратура в България, потвърди министър Иван Демерджиев
Джокович счупи рекорда на Граф, скок с 12 места за Томова, Димитров запазва позиция
Джокович счупи рекорда на Граф, скок с 12 места за Томова, Димитров запазва позиция