Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Един милион българи страдат от затлъстяване

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 19.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Близо 2 милиона от населението в България има наднормено тегло, а 1 милион страдат от затлъстяване. Проблемът е често срещан и сред подрастващите. С наднормено тегло са над 200 000 деца, а със затлъстяване - близо 70 000.

Продължителното застояване вкъщи заради коронавирус пандемията и липсата на движение са част от причините, които повлияват негативно върху физическото състояние на хората и допринасят за проблема с наднорменото тегло.

"Специално миналата година доста се бяхме обездвижили, децата не излизаха навън, всички качихме по някой килограм, така че в никакъв случай не ни се отрази добре. Застояването вкъщи според мен рефлектира доста, не само на мен, но и на много хора, доста голямо влияние оказва върху затлъстяването и липсата на движение най-вече. Храненето, с липса на движение, винаги е проблематично", каза Катерина.

"Преди бях много по-гъвкава и еластична, и подвижна от сега. Можех да тичам, да скачам на въже, сега на втората крачка се задъхвам. Имам предвид, по-лоша физическа форма", каза още тя.

След серията от локдауни се отчита натрупване на излишни килограми сред хората, както и влошаване състоянието на пациентите, които имат метаболитно-ендокринни проблеми.

"Голяма част от хората работеха дистанционно, разбира се и учеха дистанционно, това е свързано със заседяване пред компютъра, с недобро подреждане на работното време и това също в крайна сметка негативно се отразява на здравето", каза ендокринологът доц. Даниела Попова.

Фитнес инструкторът Петър Александров споделя, че всеки втори негов клиент не е доволен от своята физическа форма.

"Много хора притъпиха своите навици и това да спортуват, да обръщат по-голямо внимание на храната. Някак си хората наблегнаха повече на готовите храни, да си поръчат храни, станаха малко по-небрежни към самия хранителен прием", каза още фитнес инструкторът Петър Александров.

Според него за периода от 15 до 30 дни могат да се постигнат положителни резултати в зависимост от усилията, които полага човекът.

Стажант-репортер: Златина Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Бизнес.БГ": Интервю с Джо Филипс за първите инвестиции по инициативата "Три морета"
В "Бизнес.БГ": Интервю с Джо Филипс за първите инвестиции по инициативата "Три морета"
Предстои ново захлаждане
Предстои ново захлаждане