НОВИНИ

"Ер Франс" използва олио в горивото за дълъг полет

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:55, 19.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

Авиокомпанията "Ер Франс" и енергийната корпорация "Тотал" осъществиха първи дълъг полет с гориво на основата на олио за пържене. Това е символична стъпка към безвъглеродния въздушен транспорт.

От 1 януари догодина авиокомпаниите ще трябва да използват минимум 1 процент от това биогориво.

Ербъс А350, който използва отработено олио в горивото си, пътува от Париж до Монреал. Машината излетя от летище Шарл де Гол с микс от устойчиво авиационно гориво, произведено от използвано олио за готвене.

"Днес имаме премиера по три причини.Това е първият дълъг полет на Ер Франс, който използва 16 процента устойчиво гориво. Това е първият полет от летище Шарл де Гол с устойчиво гориво. Това е също така първият полет, за който устойчивото гориво е от френски доставчик, който в случая е Тотал, с устойчиво гориво произведено във Франция", каза генералният директор на "Ер Франс" Ан Ригай.

Устойчивото гориво намалява емисиите на въглероден диоксид.

"От януари следващата година задължението ни ще е да включим 1 процент от устойчивото гориво в конвенционалното гориво. Това ще намали емисиите ни от въглероден диоксид като цяло с 0,9 процента", каза генералният директор на "Ер Франс" Ан Ригай.

Внедряването на био горивото обаче се затруднява от слабото производство и неконкуретната цена в сравнение с керосина, който се произвежда от нефта. Биогоривата са от четири до пет пъти по-скъпи от традиционните.

Целта на Европейския съюз е гражданската авиация да използва 2% устойчиво гориво до 2025 г. и 5% до 2030 г., според политиката на Зелената сделка на общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои ново захлаждане
Предстои ново захлаждане
Отличеният "Absolvo te" - роман за прошката към себе си и към другия
Отличеният "Absolvo te" - роман за прошката към себе си и към другия