НОВИНИ

Една година по-късно: COVID-19 е засегнал над 260 000 българи

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:16, 08.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Eдна година от първия доказан случай на коронавирус у нас. В среднощен брифинг на 8 март миналата година Националният оперативен щаб обяви, че в България вече има заразени.

Плевен и Габрово бяха първите градове, в които беше установена заразата. Постепенно тя се разпространи във всички области и за една година не остана незасегнат от COVID-19 град.

12 месеца след началото статистиката показва, че вирусът е засегнал 260308 българи. Според лекарите заразените са много повече, но в данните влизат само тези, които са си направили тест.

Близо 82% от доказано заразените са се излекували. 4% или 10614 души, за съжаление не успяха да преборят вируса.

Откакто ваксините са достъпни у нас, са поставени общо 288631 дози.

Лекарите в Габрово: Година след първия регистриран случай на COVID-19

Точно преди една година мъж от Плевен и жена от Габрово се оказаха положителни.

Главната сестра ми се обади в един часа и каза: "Можеш ли да дойдеш, защото имаме нужда от помощ в отделението". И аз просто дойдох, спомня си Албена Луканова, старши медицинска сестра на инфекциозно отделение, Габрово.

Не знаехме какво да правим, не знаехме как да го правим. Страхувахме се и за себе си, за близките си, страхувахме се и за пациентите си, но не е водеща сила в работата ни страхът, обяснява д-р Минко Михов, директор МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово.

Докато всички гледаха към Плевен и Габрово, вирусът вече си беше намерил и друго място.

Кривата на заразата още вървеше ниско, а случаите се брояха на пръсти. И се знаеше всичко за тях. Дни след първия случай дойде новината и за първа жертва на вируса.

Затвориха училища, ресторанти, фитнес зали, молове, и дискотеки. Затвориха цели области и градове. Спряха и разходките в парка. Два месеца по-късно извънредното положение премина в друга извънредна форма.

И надеждата, че лятото ще убие вируса беше убита. С няколко сериозни пика в края на годината. През ноември почти половината от изследваните се оказваха заразени.

Една година и над 100 брифинга по-късно извънредната обстановка не е отменена. А краят ѝ непрекъснато се отлага.

Преди година прогнозите и прогнозиращите бяха повече. Сега никой не се наема да отговори на въпроса "Кога?". Ежедневието си остава такова - между нормалното и извънредното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се обучава изборната администрация?
Как се обучава изборната администрация?
Ще има ли затягане на мерките в областите с британския вариант на коронавируса
Ще има ли затягане на мерките в областите с британския вариант на коронавируса