НОВИНИ

Египет ще се кандидатира за домакин на Олимпийските игри през 2036 и 2040 г.

Континентът никога не е организирал олимпийски игри.

отличие бнт филма царят слънцето пътешествие историята древен египет
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:37, 11.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Египет ще кандидатства за домакинство на летните олимпийски игри през 2036 и 2040 година, като подобряването на инфраструктурата и спортните съоръжения на страната са ключови за успешната кандидатура, каза ръководителят на асоциацията на африканските национални олимпийски комитети (ANOCA).

Континентът никога не е организирал олимпийски игри. За последно Кайро направи неуспешна кандидатура през 2008 г.

Най-населената страна в арабския свят - Египет, похарчи милиарди долари за изграждане на съоръжения, стадиони и спортни комплекси през последните години като част от плановете си за модернизиране на страната.

Комплексът Египетски международен олимпийски град в новата административна столица, която страната изгражда източно от Кайро от 2015 година, се очаква да има национален стадион с капацитет от 93 900 души и 21 други спортни съоръжения.

"Египет ще кандидатства за 2036 и 2040 година", каза Мустафа Бераф, ръководител на ANOCA, на пресконференция в деня на Церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж.

Алжирският спортен шеф добави, че друга африканска кандидатура може евентуално да се появи чрез южноафриканския Кейптаун, който обмисля тази идея.

"Африка има шанса да организира Игрите. Най-вероятно това ще се случи през 2040 г. Трябва да се разгледат инфраструктурни въпроси като пътища, летища. Египет има много добър инфраструктурен потенциал", каза Бераф, който е и член на Международния олимпийски комитет.

Лос Анджелис ще бъде домакин на Летните игри през 2028 година, докато Бризбейн (Австралия) се подготвя да организира Олимпийски игри през 2032 г.

Вече има няколко държави и градове, които се интересуват от домакинство на Олимпийските игри през 2036 година, включително Индонезия, Индия, Турция, както и Катар и Саудитска Арабия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в Пловдив близо до Столипиново
Пожар избухна в Пловдив близо до Столипиново