НОВИНИ

Ейдриън Нюи и Ред Бул се разделят в началото на 2025 година

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:27, 01.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
ейдриън нюи ред бул разделят началото 2025 година
Слушай новината

Екипът на Ред Бул във Формула 1 обяви раздялата си със своя дългогодишен главен технически директор Ейдриън Нюи, който ще напусне поста си в началото на 2025 година.

В официалното съобщение от тима разкриха, че Нюи вече няма да работи по дизайна на болидите на отбора от Милтън Кийнс, а вместо това ще се фокусира върху хиперавтомобила RB17.

"Още от малък исках да бъда дизайнер на бързи автомобили. Мечтата ми беше да бъда инженер в F1 и имах късмета да осъществя тази мечта. В продължение на почти две десетилетия за мен беше огромна чест да играя ключова роля в развитието на Ред Бул Рейсинг от начинаещ отбор до многократен носител на титли", заяви британският инженер.

"Сега обаче чувствам, че е подходящ момент да предам щафетата на други и да потърся нови предизвикателства за себе си. Междувременно предстоят финалните етапи от разработването на RB17. Затова до края на престоя ми в екипа ще се съсредоточа изцяло върху него", допълни той.

Новината за раздялата между Ейдриън Нюи и Ред Бул изобщо не идва изненадващо на фона на информациите през последните седмици, че той е във влошени отношения с шефа на тима Кристиан Хорнер, който в началото на годината се забърка в скандал за непристойно поведение, а освен това публично в интервю коментира, че "биковете" са "изградили екип, който не зависи от един-единствен човек".

Към този момент бъдещето на Нюи във Формула 1 остава неясно, но в пространството се твърди, че към него интерес проявяват тимовете на Ферари и Астън Мартин, а според ВВС 65-годишният британец сериозно обмисля предложението на Скудерията.

Иначе кариерата на Ейдриън Нюи в спорта датира от 1988 година, като за този период той е конструирал болиди, които са носители на общо 25 световни титли (13 при пилотите и 12 при конструкторите)

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
Километрични опашки в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
"Булгаргаз" предлага 7% по-ниска цена на газа за май
"Булгаргаз" предлага 7% по-ниска цена на газа за май