НОВИНИ

ЕК осъди заливането с боя на представителството ѝ в София

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:04, 22.05.2023 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия в Брюксел осъди вандалските прояви срещу представителството на Европейския парламент и Европейската комисия в София. Говорител на Европейската комисия заяви днес, че представителството на институцията в София е информирало веднага Брюксел за случилото се и за това, че полицията е започнала разследване.

По време на вчерашния "Поход за мир", част от участниците, някои със знамена на партия "Възраждане", се отклониха от шествието и хвърлиха червена боя по сградата.

"В съответствие с правилата за сигурността в ЕК представителството ни в София ни информира веднага за случилото се. Представители на полицията са пристигнали там и са започнали разследване. Работим със съответните органи за изясняването на случая”", каза пред БНТ Мириам Гарсия Ферер - говорител на ЕК

"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи", се отбелязва в позицията на ЕК

Замеряха с червена боя сградата на ЕК у нас, външното ни министерство осъди посегателството

По-рано от външното ни министерство също осъдиха посегателството. До вандалската проява се стигна въпреки засиленото полицейско присъствие в района на шествието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осеян с дупки е пътят към варненското пристанище
Осеян с дупки е пътят към варненското пристанище
Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента
Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента