НОВИНИ

ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки за ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:30, 17.06.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС, а Грузия да има гаранция за европейска перспектива, докато изпълни условията за такъв статут. Очаква се предложението на Европейската комисия да бъде гласувано следващата седмица на срещата на върха на лидерите от ЕС.

Облечена в цветовете на украинското знаме, Урсула фон дер Лайен представи предложенията на Еврокомисията за трите държани.

Според Европейската комисията Украйна ясно демонстрира желание и ангажимент да спазва европейските ценности и стандарти.

Още преди войната Украйна вече беше поела по пътя си към Европейския съюз. В продължение на осем години тя постепенно се приближаваше към Съюза. Благодарение на Споразумението за асоцииране от 2016 г., Украйна вече е приложила приблизително 70 процента от правилата, нормите и стандартите на ЕС, каза Урсула фон дер Лайен.

Според Фон дер Лайен украинците се готови да умрат за европейката перспектива.

Молдова също получава статут на кандидат за член, а Брюксел очаква от властите в Кишинев още икономически и административни реформи.

Грузия засега не изпълнява политическите критериите за получаване на статут на кандидат, но по-нататък молбата й отново ще бъде разгледана.

Присъждането на статут на кандидат дава възможността за определяне на начална дата за преговорите за членство. Преди това ЕС и държавите кандидати трябва да се споразумеят върху преговорната рамка, а страните-членки от ЕС единодушно да определят датата за начало на преговорите. Тези процеси могат да продължат години наред. Също години могат да траят и самите преговорите за членство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева отказва да бъде номинирана за председател на НС
Ива Митева отказва да бъде номинирана за председател на НС
Новите попълнения на Левски ще участват в контролата срещу Септември София
Новите попълнения на Левски ще участват в контролата срещу Септември София