НОВИНИ

Експерти и политици разделени по темата нова конституция

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 17.08.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Политика

Широк обществен дебат за промени в Конституцията искат от ВМРО. Те ще решат дали да подкрепят идеите на ГЕРБ след провеждането на коалиционен съвет. От БСП казаха, че предложенията на управляващата партия са опит за отместване на вниманието.

Ако има промени в Конституцията трябва да се направят след широко обществено одобрение, заяви Юлиан Ангелов от ВМРО.

"От ВМРО настояваме всички промени, които ще се случат в Конституцията за напред въобще, ако се случат да бъдат добре обмислени от хората, за да може реално да отговорим на интереса на българското общество", каза Юлиан Ангелов - ВМРО.

От ВМРО имат и свои предложения за промени в Конституцията. Сред тях разширяване на правомощията на президента. Патриотите очакват идеите да бъдат обсъдени на коалиционния съвет.

"И ако считаме, че част от нещата са правилни и полезни за хората, би следвало да ги подкрепим", каза Юлиан Ангелов - ВМРО.

От БСП смятат, че ГЕРБ се опитва да отмести общественото внимание с предложенията за промени в Конституцията.

"По този начин ще избегнат служебно правителство. Ще удължат живота на това Народно събрание може би и отвъд срока. Ще запазят главния прокурор - отмествайки фокуса на общественото внимание. Това е силен ПР ход. Той е юридически абсурд", каза депутатът от БСП Явор Божанков.

Според БСП това правителство няма легитимност да предлага промени в Конституцията.

"Едно правителство изчерпано от доверие не може да предлага промяна на обществения договор, който засяга всички нас", каза още Явор Божанков.

СДС, които участваха в коалиция с ГЕРБ на евроизборите, подкрепят идеята за промяна на Контитуцията.

"Това е една стара наша изконна идея за провеждане на ВНС и промяна на Конституцията. Ако ние не променим Конституцията - моделът не се променя. Отиваме на варианта стани ти да седна аз. Нищо не се променя нито в съдебната система, нито в заложените капани и противоречията, които имаме към момента", каза председателят на СДС Румен Христов.

Във Фейсбук лидерът на "Да, България!" заяви, че на България не й трябва нова Конституция. Коментира и изявлението на премиера, в което Борисов го нарече "цар на задкулисието".

"Аз не бих го нарекъл него цар на задкулисието. Но бих го нарекъл главен в моментна ратай на почетния председател на задкулисието Ахмед Доган и на реалния диктатор в българското задкулисие Делян Пеевски", каза председателят на "Да, България!" Христо Иванов.

Референдум за промените в Конституцията пък поискаха от гражданската платформа "Изправи се.БГ". Те внесоха такова искане в президентството.

"Гражданите да кажат "да" или "не" на всяко едно от предложенията за промени в Конституцията, а не Борисов да се опита да отложи собствената си смърт". каза Мая Манолова, "Изправи се.БГ"

Свикване на Велико Народно Събрание е необходимо, смята експертът по конституционно право Георги Близнашки.

"Това е стратегически ход на министър-председателя. Добре премислен, добре аргументиран. При създалата се ситуация обръщането към ВНС е начин да е излезе от тази институционна криза", каза експертът по конституционно право Георги Близнашки.

Близнашки определи действащата конституция като най-добрата в Централна и Източна Европа, но припомни, че легитимността й се оспорва твърде дълго време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски изтребител прихвана американски шпионски самолети над Черно море
Руски изтребител прихвана американски шпионски самолети над Черно море
40-и ден на протести в София
40-и ден на протести в София