НОВИНИ

40-и ден на протести в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:19, 17.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

40 дни протести срещу правителството и главния прокурор в столицата. Остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Ректората и на Ларгото. Напрежение възникна на кръстовището на Румънското посолство към 22:00 часа. Там един автомобил се опита да навлезе в кръстовището. Протестиращите го заобиколиха и започнаха да нанасят удари по него. Малко след се намесиха и от полицията. По-късно автомобилът беше пропуснат през блокадата, а протестиращите твърдяха, че жената ги е блъснала.

В 23:20 часа движението пред Румънското посолство беше възстановено. Протестиращите се оттеглиха от пътното платно.

В 21:40 часа протестиращите блокираха кръстовището на Румънското посолство. Те са разпънали заградителна лента, с която не допускат преминаването на автомобили, но пропускат линейки. За момента няма напрежение. По-рано тази вечер протестиращи хвърляха яйца по сградата на Министерския съвет. След това се отправиха на шествие към Орлов мост. Част от протестиращите продължиха към бул. "Ситняково" по бул. "Цариградско шосе". Организаторите на протеста заявиха, че утре сутринта една институция ще бъде блокирана.

Малко преди 21:00 часа протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие към Орлов мост.

В 20:20 часа протестиращите започнаха да хвърлят яйца по фасадата на Министерския съвет. Засилено е полицейското присъствие.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

По традиция след 19:00 часа протестиращите започнаха да се събират пред Министерския съвет.

Подготвя се мощен национален протест. Такава заявка дадоха основните организатори на протеста от "Отровното трио" на брифинг, който приключи минути преди 18 часа. Все още не е ясна датата. Освен това заявиха, че имат информация, че се готви смяна на премиера, но не пожелаха да назоват конкретно име за евентуален наследник на Борисов.

"Отровното трио" дадоха и гласност на изготвен доклад по заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова в края на 2018 г. за проверка на предприятието "Чистота Искър". Триото цитира и данни от доклада и заявиха, че има данни за корупция, роднински назначения и злоупотреби.

По техни данни докладът от отдел "Вътрешен контрол" на столична община е бил изпратен на прокуратурата, но все още няма развитие по казуса.

"Ако някой си задава въпроса "дали Фандъкова е кмет на София", днеска предполагам всички сте гледали поредната пресконференция на Бойко Борисов, така че колкото председателят на Народното събрание е председател на Народното събрание, толкова и Фандъкова е кметът на София. Всъщност отново говорим за корупция, множество престъпления, съчетани с обичайната некомпетентност, роднински връзки, които се екстраполират както в ГЕРБ, така и в Столичната община, те не правят изключение, всичко е едно и също ГЕРБ е тумор, навсякъде където е", каза Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Малко след 8 часа днес сутринта от палатковия лагер на Орлов мост тръгна шествие, организирано от гражданско движение "БОЕЦ". Протестиращите стигнаха до Министерството на правосъдието и блокираха централния вход.


Част от тях влязоха вътре, за да искат среща с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Камен Канев: Те искат да пишат нова Конституция, което за мен е смешно и затова съм тук, за да си покажа гражданската позиция в мястото, институцията, която трябва да отговаря за това.

Минути след 9 часа протестиращи хвърляха яйца към сградата на Правосъдното министерство. След това демонстрантите се върнаха към Орлов мост.

Георги Георгиев - лидер на ГД "БОЕЦ": Няма да позволим мафията да пише новата ни Конституция, няма да позволим да бъдат проведени нови избори под контрола на мафията.

Протестиращи от палатковия лагер при Софийския университет са в готовност да махнат палатките веднага щом бъдат подадени оставките.

Александър Георгиев: Надяваме се просто час по-скоро г-н Борисов и компания да склонят най-сетне да напуснат МС и да махнем тези барикади и да се започне нормален ритъм на живот в България.

Протестът и днес затрудни движението в центъра на София.

Лъчезар Костадинов: Пречат на нормалните хора, които отиват на работа.

По-добре да го направят като започне работа парламентът, тогава да блокират, поне да се знае защо.

Илия Грозданов: Вече смятам, че става прекалено и само ще породи излишни напрежения между хората, които работят и плащат данъци и хората, които искат да стоят тук и да пият бира.

Камен Добрев: Не само Орлов мост, трябва да бъде блокирана цяла София. Безобразието на това управление вече стигнаха праг, който не трябва да бъде търпим.

Освен линейки, през блокираните кръстовища днес се пропускат и велосипедисти.

Репортери: Йоана Миланова, Паулина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти и политици разделени по темата нова конституция
Експерти и политици разделени по темата нова конституция
Ръст на нарушения на трудовите права в Русе по време на пандемията
Ръст на нарушения на трудовите права в Русе по време на пандемията