НОВИНИ

Европа затяга мерките срещу COVID-19

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:40, 17.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Гърция влизат в сила по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. В област Атика идващите от островите се тестват за COVID-19.

От днес пътниците от Швеция, Чехия, Белгия, Испания и Нидерландия, които пристигат на гръцки летища, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. Редица европейски държави връщат някои ограничения, за да спрат настъплeнието на заразата.

Шест хиляди PCR-теста се правят от днес в различни райони на Мадрид. Целта е да се засекат нови случаи на заразени хора, които не проявяват ясни симптоми за COVID-19. Участниците в акцията са получили съобщения по телефона, за да уговорят посещенията в здравните центрове така, че да не се получава струпване на чакащи.

"Казаха ми да се обадя в здравния център след един или два дни, за да ми съобщят резултата от изследването", споделя жена.

В други райони на Испания, като Каталуния и Страната на баските, също се провеждат масови изследвания, за да се установят причините за нарастващия брой заразени. В средата на август дневният брой на установените случаи скочи до три хиляди - почти двойно спрямо първата половина от месеца.

От първи септември в Чехия носенето на маска става задължително в трамваи, автобуси, магазини и в обществени сгради. Маската ще е задължителна за организирани събития, независимо от броя на участниците.

"Мярката се отнася и за училищата, като засега говорим за коридорите и за общите пространства, а не за самите класни стаи", заяви министърът на здравето на Чехия Адам Войтех.

Здравните власти обявиха, че въвеждат носенето на маска на закрито като допълнителна предпазна мярка с настъпването на новата учебна година от началото на следващия месец. На този етап маските в Чехия са задължителни само в метрото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителите с по-високи заплати от догодина
Учителите с по-високи заплати от догодина
На фона на протестите в Беларус президентът Александър Лукашенко поиска нова Конституция
На фона на протестите в Беларус президентът Александър Лукашенко поиска нова Конституция