НОВИНИ

Епископската базилика в Пловдив е сред най-посещаваните музеи в страната

bnt avatar logo
от БНТ
21:38, 08.05.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Регионални
Слушай новината

Пловдив се връща към образа си на предпочитана туристическа дестинация през уикендите. С намаляването на ковид случаите и с разхлабването на мерките, градът все по-често се изпълва с желаещи да направят почивката си интересна и пълноценна.

Старият град и новооткритата Епископска базилика днес отново бяха предпочитани места за посещение.

Епископската базилика с възстановените два слоя подови мозайки в момента е сред най-посещаваните музеи в страната. Все още не изминал и месец от нейното официално откриване, но царския дом се радва на изключителен интерес. За някои базиликата е единствена цел на туристическото им пътуване. За други – красивият Пловдив предлага много повече.

От днес Старият град също е оживено място. Защото започна фестивала "Вино и гурме". В него участват 27 винарски изби и 12 производители на специални храни и аксесоари. Кулинарното дефиле се провежда в 10 възрожденски къщи на Стария град и е първи туристически форум за тази година в Пловдив.

Виното и гурме храната се превърнаха в указателна карта за Стария Пловдив. Емилия Николова и приятелите ѝ от София бързо се ориентираха в обстановката.

Дегустациите са повод за пътуване дори това да са стотици километри. Стефан и Михаела са дошли до Пловдив от Лом.

Една от наградите за най-добра комбинация на вино и гурме продукт, приготвен по традиционен начин, журито присъди на Димитър Кючуков.

"Танините във виното способстват за разграждане на мазнините в телешкото и се получава едно хармонично усещане във вкуса", казва Димитър Кючуков.

"Утре ще очакваме публиката да определи своите фаворити с анкетни карти", каза председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев.

Въпреки отливът на чуждестранни гости заради пандемията Пловдив продължава да бъде водеща дестинация за културен и исторически туризъм.

Епископската базилика е най-посещаваният нов музей на Пловдив.

Миналото лято заради коронакризата близо 95% от гостите на града бяха от България, сега туроператорите се надяват интересът на чужденците към Пловдив като дестинация да се засили.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 президенти от ЕС с обръщение по случай Деня на Европа
21 президенти от ЕС с обръщение по случай Деня на Европа
Мнацаканян спечели седма олимпийска квота за България в борбата
Мнацаканян спечели седма олимпийска квота за България в борбата