НОВИНИ

ЕК призова големите производители на ваксини да изнасят повече

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:49, 08.05.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Еврокомисията призова големите производители на ваксини да изнасят повече количества вместо да говорят за отказ от патентни права. Това стана по време на неформалната среща на върха, която се провежда в Порто, Португалия. Срещата беше определена като "социална", тъй като се занимава с неравенството, трудовата заетост и образованието в Европа, която постепенно се отърсва от пандемията.

"Много важна социална среща на върха, която се провежда в точния момент, докато преминаваме през много трудна година". Така председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен определи форума, който е кулминация на португалското ротационно председателство на Евросъюза.

Домакинът Антонио Кошта заяви, че пандемията е извадила на показ цената на несигурните условия на труд и неравенството между половете и е подчертала необходимостта от регулиране на новите форми на заетост като работата от разстояние и дигиталните платформи. Работните места, образованието и борбата с бедността трябва да са абсолютен приоритет, подчерта Еврокомисията.

"Знаем, че основният стълб в най-благородната задача да спасим децата от бедност, е да дадем работа на техните родители. Също така трябва да дадем на тези деца добро образование, достъп до грижи, добри училища", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

След първия ден от срещата премиерът в оставка Бойко Борисов, който представлява България, заяви, че още преди четири години кабинетът е поставил образованието и социалното включване във фокуса на своята политика. Борисов взе участие и във виртуална среща на върха Европейски съюз - Индия. Двете страни се договориха за изграждане на общи инфраструктурни проекти в Африка, централна Азия и индо-тихоокеанския регион.

Индия и Евросъюзът съживиха замрелите преговори за свободна търговия. Споделените тревоги от възхода на Китай водят до сближение на Брюксел и Делхи, отбелязва Ройтерс.

Евросъюзът подписа нов договор с "Пфайзер" - "Байонтек" за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2021-23 година. Общността е скептична за ползата от вдигането на патентните права върху препаратите като средство за борба с пандемията.

Според Съюза пътят е в бързото производство на повече дози и отмяна на ограниченията за техния износ в страни като Съединените щати и Великобритания.

"Трябва да работим за превръщането на ваксината в глобално обществено благо. Това ще рече да се произвежда повече. Ясно призовавам Съединените щати да сложат край на забраните за износ не само за ваксините, но и за техните компоненти", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Що се отнася до интелектуалната собственост, не мислим, че в краткосрочен план това е магическо решение, но сме готови да обсъдим въпроса веднага след като е налице конкретно предложение", каза председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

Канцлерът Меркел се противопостави на отмяна на патентните права за ваксините, поради опасения от спад в качеството. Европейските лидери ще обсъдят общо решение за зеления сертификат за ваксинация на следващата си среща на върха на 25-ти май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Точка раздели Далаклиев от олимпийската квота, първа резерва е за Игрите
Точка раздели Далаклиев от олимпийската квота, първа резерва е за Игрите
Заради плажа до р. Велека: Онлайн петиция срещу концесията на ивицата
Заради плажа до р. Велека: Онлайн петиция срещу концесията на ивицата