НОВИНИ

ЕС с реакция за премахването на шамандурите по речната граница между Русия и Естония

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:26, 25.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Европейският съюз определи като "неприемливо" едностранното демаркиране на речната граница между Русия и Естония и призова Москва да даде обяснение. Властите в Талин определиха случая като "поредната руска провокация" и привикаха руския посланик.

Някои наричат Нарва "странно място". В третия по големина град в Естония живеят около 60 хиляди души, 97 процента от тях са рускоговрящи. Градът, обаче, е и най-крайната точка от Източния фланг на НАТО. От Русия го разделя реката, която носи същото име като града. Според военни анализатори, ако има руска атака срещу Балтийските страни, най-вероятно тя ще започне от този граничен естонски град.

От началото на войната в Украйна в района на Нарва често има руски провокации. Последната е премахването на част от ограничителните шамандури по реката.

Егерт Белицев, директор на Гранична полиция, Естония: "Смятаме, че това е поредната им провокация. За това не предприехме действия да ги спрем физически."

Всяка пролет Естония и Русия поставят шамандури по реката. Тъй като с времето коритото на Нарва се променя, речните пътища се преразглеждат ежегодно. От 2023 година, обаче, Русия не е съгласна с маркирането. На 13 май Естония постави първите 50 шамандури от общо 250. В четвъртък през нощта руски граничари са отстранили половината от тях.

Егерт Белицев, директор на Гранична полиция, Естония: "Русия не е предоставила аргументи защо шамандурите трябва да бъдат на друго място. Докато не бъдат върнати липсващите шамандури препоръчвам на всички естонци да бъдат изключително внимателни. Някой рибар може да се окаже в руски води, за това призовавам рибарите да стоят близо до нашия бряг."

По-рано през седмицата на сайта на руското министерство на отбраната беше публикуван проектозакон за промяна на морските граници на Русия с Финландия и Литва. В документа се посочваше, че териториалното разширяване трябва да влезе в сила от януари 2025 година. По-късно, обаче, съобщението беше изтрито от сайта на военното ведомство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалият французин в района на Седемте рилски езера е с тежки травми, но няма опасност за живота му
Пострадалият французин в района на Седемте рилски езера е с тежки травми, но няма опасност за живота му
Изключителен Лука Дончич осигури успеха на Далас над Минесота във финала на Запад
Изключителен Лука Дончич осигури успеха на Далас над Минесота във финала на Запад