Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ескортираният от български изтребители пътнически самолет е летял от Русия към Турция

от БНТ
20:28, 12.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Български изтребители МиГ-29 са ескортирали вчера пътнически самолет, за който е бил получен сигнал за възможно взривно устройство на борда.

Авиаторите от авиобаза "Граф Игнатиево" са поели самолета от границата ни с Румъния и са го предали на турските военновъздушни сили. Според министъра на отбраната Драгомир Заков става въпрос за фалшив сигнал.

Сигналът за взривно устройство на борда на пътнически самолет е подаден още на територията на Румъния. От авиобаза "Граф Игнатиево" са излетели двата дежурни изтребители МиГ-29, за да го ескортират.

"Самолетът е летял от Русия за Турция, подаден е сигналът още на румънска територия и са реагирали еър трафик контрола, предадено е после съобщението на българското ръководство на въздушното движение, които са съобщили на службите, те са предприели нужните процедури за безопасност", обясни Тодор Иванджиков от Асоциацията на българската авиационна индустрия.

"Това е стандартна процедура. Когато има затруднение с граждански полет, въздушните сили осигуряват такава подкрепа. Ние сме поели от Румъния и сме предали на Турция случая", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната.

Министър Заков за случая с МиГ-29: Очевидно става дума за фалшиви сигнали, с които се вдигат изтребители

Самолетът е кацнал безпроблемно на летището в Истанбул. Подобни ситуации не са изключение. Всеки такъв случай се преценява индивидуално от службите и се решава дали да се намесят военновъздушните сили.

"Със самолетите е евентуално, ако има и терорист, за да не стане отвличане на самолета, затова се пускат", уточни Тодор Иванджиков.

С началото на войната в Украйна случаите, които налагат намесата на дежурните екипажи, зачестяват. Последният такъв беше от края на април, когато наши МиГ-ове ескортираха товарен арменски самолет, за който имаше сигнал, че е изгубил радиовръзка с наземния контрол.

"Това, което нас ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и заедно с нашите съюзници ние трябва да разберем откъде и защо се появява това - да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО, очевидно става дума за фалшиви сигнали", обясни военният министър.

Задачите по еърполисинг се изпълняват от дежурни изтребители в авиобаза "Граф Игнатиево" в непрекъснато 24-часово дежурство. Вчерашната операция е част от ежедневната им дейност по охрана на въздушното ни пространство.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: The Rasmus за участието си на "Евровизия"
Специално пред БНТ: The Rasmus за участието си на "Евровизия"
Защо нито една институция не затваря старческия дом без лиценз
Защо нито една институция не затваря старческия дом без лиценз