НОВИНИ

Защо нито една институция не затваря старческия дом без лиценз

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:25, 12.05.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Домът за възрастни хора във Варна, който работи без лиценз вече близо половин година, все още не е затворен. Там пожар отне живота на четирима души миналата година и на още четирима преди около седмица. Институциите спорят, а домът продължава да работи. Омбудсманът заяви, че социалното министерство, заедно са Агенциите към него е трябвало да запечатат дома. Социалното министерство твърди, че няма такива правомощия.

4-ти ден след пожара и след като всички институции разбраха, че този дом работи без лиценз, дронът над него показва една и съща картина. Продължава да работи над закона. Омбудсманът видя бездействие от страна на социалното министерство.

"Омбудсманът може да каже много работи, извинявайте, че така реагирам, но аз в България и в българското законодателство не знам да са вменени на социалните служби, в случая на Агенция за социално подпомагане да извършва някакви силови действия, където и да било и каквото и да било. Сезирали са всички видове прокуратури, здравни инспекции, когото е трябвало по закон и от тук нататък търсете кой трябва да затваря тези домове - по веригата някъде е", заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Тръгваме по веригата. Законът казва, че Агенцията може да сезира правоохранителните органи в лицето на МВР. Казват го и депутатите от социалната комисия.

"МВР вече трябваше да е запечатало дома, защото има достатъчно данни за извършени престъпления", каза Деница Сачева, депутат от ГЕРБ.

"В техните компетенции е да действат, когато има нарушение на законодателството. Ако нямаш шофьорска книжка, няма как да управляваш и ако управляваш - има органи, които следят за това. По същия начин като нямаш лиценз за извършване на тази дейност - има си органи, правозащитни правоохранителни, които могат да затворят този дом", каза Хасан Адемов от ДПС.

Агенцията е сезирала МВР още през август миналата година.

"В момента, в който е получен сигналът - се състоя среща между МВР и Окръжна прокуратура-Варна. В прокуратурата по това време е течала надзорна проверка. Окръжната прокуратура е ръководния решаващ орган и Икономическата полиция не може да направи нищо при условие, че е започнала надзорна проверка от прокуратурата", заяви Светла Златева, говорител от пресцентъра на ОДМВР-Варна.

След проверката, установила нарушения, и прокуратурата вдига ръце.

"Прокуратурата не е тази, която има право и има възможност по закон да предприеме такива принудителни мерки като затваряне или забрана за функциониране на този дом", каза Красимир Конов, окръжен прокурор във Варна.

Според прокуратурата в закона има дупка. Според законотворците законът за социалните услуги няма нужда от промени и проблемът е другаде.

"Смятам, че промените трябва да бъдат в Наказателния кодекс и в закона, с който да може МВР да върши по-добре своята работа", каза Деница Сачева.

Така нито една институция не припозна вината като своя. Веригата се къса, а домът си работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ескортираният от български изтребители пътнически самолет е летял от Русия към Турция
Ескортираният от български изтребители пътнически самолет е летял от Русия към Турция
Николай Събев: Протестите на превозвачите са свързани с политически искания
Николай Събев: Протестите на превозвачите са свързани с политически искания