НОВИНИ

Синдикат "Защита" на протестно автошествие

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:20, 12.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В деня на професионалния празник на медицинските сестри -лекари и здравни работници и членове на синдикат "Защита" излязоха на протестно автошествие. Недоволството им е предизвикано от неизпълненото обещание на премиера Кирил Петков от началото на април за повишаване на заплатите в сектора, както и заради неизплатените ковид добавки за март. На автошествието днес освен медици се включиха и представители на други браншове.

С протестното автошествие днес от синдикат "Защита" искат да възстановят диалога с правителството.

"Това, което обещаха на първи април, излезе първоаприлска шега. Два месеца по-късно виждаме, че няма увеличения", подчерта Красимир Митов, председател на синдикат "Защита".

"Инфлация страхотна, нашите заплати падат в следствие на инфлацията. Наситихме се, дойде краят, затова сме на улицата. Намаляваме все повече и повече заради именно тези проблеми, напускаме терминала на летището се пълни с нас. Не остана място за нищо друго, освен за диалог сериозен с реални резултати от страна на правителството, а от наша страна ако нещата продължават по този начин ще се стигне до протести, до стачки", каза Иво Георгиев от ЦСМП - Видин.

"Провели сме вече разговори с много директори на болнични лечебни заведения, тъй като те са реално работодателите на лекарите, на специалистите по здравни грижи и на санитарите и очаквам от тях да мислят, да анализират и да пристъпят към повишаване на основните трудови възнаграждения от 1 август на базата на това увеличение с 25%. Тези от тях, които изпитват затруднения, да обективизират своите опасения", заяви Асена Сербезова, министър на здравеопазването.

Колкото до средствата за работа при неблагоприятни условия за март, които още не са изплатени, Сербезова уточни, че в началото на следващата седмица здравната касата ще извърши плащането.

Снимка: Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Събев: Протестите на превозвачите са свързани с политически искания
Николай Събев: Протестите на превозвачите са свързани с политически искания
България е поискала американска подкрепа за охраната на въздушното ни пространство
България е поискала американска подкрепа за охраната на въздушното ни пространство