НОВИНИ

Евакуираха местни жители и туристи заради пожарите в Турция

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:46, 01.08.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

В Турция евакуираха местни жители и туристи от Мугла и Анталия заради мащабните горски пожари, които продължават вече пети ден. Огънят взе 6 жертви. По официални данни вече са под контрол 107 от общо 112 огнища на пожари. Но все още са застрашени сгради в известните средиземноморски курорти Бодрум и Анталия.

В Бодрум, на така наречената Турска Ривиера, се наложи да евакуират туристи и хотелски персонал с лодки. Общо 540 души са изведени по море.

Туристите от този хотел в Бодрум също чакат да ги изведат от района. Евакуирани са и стотици местни жители, чиито домове са застрашени от огъня.

Доброволци помагат на пожарникарите в битката с огъня, който на места плъзва много бързо.

"Огънят тръгна на 400 м оттук и стигна до нас за 5 минути. Всички се разпищяха и викаха за помощ", разказва Ерол Парлак, жител на Мармарис.

Това са най-тежките горски пожари от поне едно десетилетие. Пламнали в горещото лято с температури над 40 градуса, те се разгарят от силни ветрове. На много места има подозрения за умишлени палежи. Ситуацията е непредсказуема.

Турското Министерство на отбраната публикува сателитни снимки, които показват овъглени гори и дим от пожари в много райони.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган беше подложен на остри критики, когато стана ясно, че Турция не разполага със самолети за борба с горски пожари.

Такива самолети пристигнаха от Русия и Украйна. Азербайджан изпрати група от сто огнеборци. И други държави предложиха помощ за справяне с огненото бедствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забрана за влизане на големи круизни кораби във Венеция
Забрана за влизане на големи круизни кораби във Венеция
Откриха мъртви изчезналите преди месеци баща и син в язовир Копринка
Откриха мъртви изчезналите преди месеци баща и син в язовир Копринка