НОВИНИ

Расте интересът към енергийните помощи в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 01.08.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличиха целевата помощ за отопление. Заради по-високите цени на тока и парното през този сезон нуждаещите се ще получат с близо 30 лева повече. Социалната служба в Русе отчита ръст на желаещи да получат подкрепа. Само за месец в областта са подадени над 5000 заявления.

Тя е на 68 години, има ниски доходи и попада в категорията "социално слаби", за втори път кандидатства за енергийна помощ. Парите - 495 лева - от миналата зима ѝ помогнали много. Надява се на тях и сега, но крие лицето си.

"Сама живея, в боксониера съм, на климатик съм и повече от 100 лева плащам всеки месец. По-висока е цената на тока, може би ще увлече хората и сумата, която се дава сега. Тук в този вход, в който съм аз, почти всички са кандидатствали", казва тя.

Експертите отчитат: Много от кандидатите за помощ са безработни.

"Вероятно по-големият интерес към този вид подпомагане се дължи и на това, че пандемията си оказа своето влияние върху икономическия статус на хората. Някои хора са били в неплатена в този период от време, от януари до 1 юли, някои са загубили работата си. Хората над 75-годишна възраст, самотно живеещите, имат по-голяма вероятност да попаднат като правоимащи, хората с увреждания, безработните, които имат повече от 6 месеца регистрация в бюрото по труда, много е индивидуално", заяви Милена Влахова, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Русе.

Документи се подават до края на октомври. Интересът е голям. На ден само до обяд в социалната служба в Русе постъпват над 100 заявления.

"Това, което до момента сме установили е, че има около 1 000 заявления повече, в сравнение с юли месец миналата година. Повечето от хората, които вече са получавали такъв вид социална помощ, те знаят, че ако този месец някои от условията, на които трябва да отговарят, не могат да бъдат изпълнени, това може да стане през септември", каза още Милена Влахова, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Русе.

Добавката от 50 лева за пенсионерите не се включва при изчисляването на дохода за отпускане на енергийна помощ.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлимар Рохас за БНТ: Световният рекорд ми отне много време
Юлимар Рохас за БНТ: Световният рекорд ми отне много време
Европеец наследи короната на Юсейн Болт в късия спринт
Европеец наследи короната на Юсейн Болт в късия спринт