НОВИНИ

Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Евакуираните хора около мястото на взривовете край Гара Елин Пелин вече са у дома, но страхът остава, тъй като гърмежите, макар и по-слаби, не спират.

Най-силно пострадали от силните взривове са къщите в северната част на село Гара Елин Пелин. Те са на около 700 м от взривените складове и оттук най-ясно се виждат пушеците и в момента. Почти всички къщи имат изпочупени прозорци, но хората все още не ги поправят, тъй като взривовете продължават.

Макар и леки, щетите са засегнали десетки домове в края на селото. Някои са и с напукани стени и комини.

"На съседите стъклата бяха паднали в моя двор и си мислех: "Добре че не съм била навън". Защото като паднат отгоре, направо ще ми паднат на главата и ще ми я разцепят. Просто имах късмет, че не съм била извън двора".

"Аз живея в лятна кухня. Тя се разтресе, все едно че е земетресение. Такова нещо се получи".

"Все пак съм притеснен, защото все още не знам какво стои в дъното на този взрив. Освен че виждаме нещата, усещаме и детонацията".

Хората в района на взривовете са притеснени и за качеството на въздуха ,който дишат.

"Усетих много силна миризма тази нощ към 1 часа. Понеже аз съм алергична, направо ме задуши и станах. Виж, че още гласът ми не се е оправил. А гърмежите са непрекъснати... так-так-так-так".

По последни данни на екоминистерството поставените мобилни станции за контрол на въздуха в района не показват превишаване на нормите за вредни газове и фини прахови частици. Евакуираните хора, както и тези, които са били при близки и приятели, са се върнали по домовете. По-възрастните са поканили роднини за подкрепа.

"Ние не бяхме по време на взривовете тук, но видяхме колко е изплашена баба и затова решихме да дойдем да я видим и да останем при нея".

Електрозахранването в района на Елин Пелин вече е възстановено. Очакванията са скоро да бъде скъсен периметърът около взривовете и да бъде пуснато движението, така че хората да могат да ходят на работа в логистичните бази в района.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция откри участието си в Париж с обрат
Франция откри участието си в Париж с обрат
Японка спечели златото в категория до 48 кг в турнира по джудо
Японка спечели златото в категория до 48 кг в турнира по джудо