НОВИНИ

Европа под карантина - как се справят на Стария континент?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:05, 21.03.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Общество

По света вече са регистрирани над 275 хиляди случая на заразяване. Жертвите на коронавируса са повече от 11 хиляди. Италия съобщава за 793-ма починали за едно денонощие. Германия, Великобритания и Франция са сред държавите, които допълнително затегнаха мерките срещу COVID-19.

"Ако четеш този надпис - прибери се у дома!". Коронавирусът намери място и в градската култура в Берлин. Тези дни германската столица е почти празна. Германия остава сред европейските държави с по-малко смъртни случаи, но заразените са над 20 хиляди и все повече провинции въвеждат строги мерки.

В Бавария и на още няколко места, напускането на дома може да става само при основателна причина. В провинция Хесе е забранено събирането на повече от петима души, а в Баден - повече от трима.

Затварят се магазини, които не продават стоки от първа необходимост, няма да работят и заведенията. Не всички търговци, обаче, негодуват срещу мерките.

Сигрид Гатер, собственичка на книжарница: Поръчвайте си стока, четете, възползвайте се от времето у дома. Почти няма магазинче, което да не прави доставки.

Очаква се канцлерът Меркел да проведе конферентен разговор с премиерите на всички федерални провинции, за да обсъдят дали е необходимо въвеждането на още мерки, включително полицейски час.

А германци разпространиха в интернет видеа, на които пеят песни, в знак на солидарност към най-тежко засегната европейска държава - Италия.

Рим съобщава за близо 800 жертви в страната само за ден - най-големият брой за денонощие от началото на пандемята през декември. Драконовските мерки за сигурност, които вече няколко седмици са в сила в цяла Италия, се затягат още повече - от днес е забранен достъпът до парковете, а на входовете и изходите на големите градове има пътни блокади.

А в Испания - недостиг на медицински персонал и леглова база в болниците. Конгресен център и два хотела вече са превърнати в полеви болници. Крал Фелипе Шести предупреди гражданите, че очакванията са ситуацията в страната тепърва да се влошава.

39 хиляди французи са глобени само за изминалите 4 дни за нарушаване на карантинните мерки. А жители на провинция Бретан негодуват срещу прииждащите парижани.

Пиер, жител на Бретан: Защо идват? Казано ни е да не излизаме, да не пътуваме и го спазваме. Ние пазим здравето си, но те не мислят за нас.

А във Великобритания вече свикват с новите мерки - лондонският Лестър скуер, където обикновено се провеждат филмови премиери и артистичния квартал Сохо, днес са необичайно празни. Властите, обаче, за пореден път призоваха хората да спрат с паническото пазаруване.

А Сърбия се оказа една от малкото държави, където според властите строгите мерки се спразват стриктно. Вече няколко дни в цялата стана е въведен полицейски час и само тези, които са на работа , могат да излизат между 8 вечерта и 5 сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват сигнал за оцветяване на р. Тополница
Проверяват сигнал за оцветяване на р. Тополница
Как и къде да изхвърляме предпазните маски и ръкавици след употреба?
Как и къде да изхвърляме предпазните маски и ръкавици след употреба?