НОВИНИ

21 са новите потвърдени случаи на Covid-19 в България (Обобщение)

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:06, 21.03.2020
6147
Чете се за: 01:33 мин.
Общество

21 са новите потвърдени случая на Covid-19 досега. 163 е общият брой на заразените в страната.
Най-много - 103 са случаите в София, новите са 18. Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски напмони, че мерките, които взима правителството, целят да снижат плавността на пика.
Апелът на оперативния щаб е положителните пациенти трябва да останат вкъщи и да се лекуват, а не да тръгват към болниците.

От оперативния щаб днес съобщиха за сериозно напрежение днес в Пирогов и ВМА и създаването - по думите на генерал Мутафчийски, на умишлен хаос. Частна клинична лаборатория е започнала да прави тестове за новия коронавирус и вместо да минат прз оперативния щаб, от лабораторията са се обаждали директно на пациентите. В резултат на това пред болницата са се струпали хора с положителни проби, които настоявали да бъдат приети. По този повод от щаба припомниха - хора без симптоми макар и инфектирани, е добре да си останат вкъщи и ако се случи да се разболеят, да се обадят на хората.

Болниците, в които се лекуват тежките случаи с коронавирус, ще получат 100 дози от хининовия препарат, за който има данни че помага срещу вируса. Но от щаба повториха че той не е панацея и не трябва да се пие дори профилактично.

проф. Венцислав Мутафчийски: Няма медикамент, който да е утвърден. Толкова са малки сериите, че в началото бяха дори смешни публикациите, че е изпробван на 5 човека. Това, което се появи в пространството, че видите ли, това е панацеята, е изпробван на 36 човека, което е абсолютно несериозно.

Въпреки това, хининовият препарат е включен в препоръчителните терапии срещу новия коронавирус на Световната здравна организация и Китайските лекари. Освен това от генетичните вариации на вируса, разпространен у нас, също може да се потвърди откъде е навлязла заразата.

проф. Тодор Кантарджиев - НЦЗПБ: Имаме категорични епидемилогични данни, че вносът е главно от Австрия и други западно европейски държави. Китайците, които се върнаха, празнувайки китайската Нова година, доброволно се изолираха за 14 дена, и да сте чули някой китаец да се е разболял или да е разпространил инфекцията?

В щаба днес са постъпили множество сигнали за неспаззане на въведените ограничения.

проф. Венцислав Мутафчийски: Искам да напомня само че в България има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптматика и никой никога не е твърдял, че този вирус не е поразявал млади хора. Смъртността е по-малка. Защото се наблюдава едно безгрижие което цари все още по улицата и централните части. Витоша продължава да е пълна с хора, което е пълно безобразие.

От щаба се надяват, че епидемията ще стигне своя пик през април или май, но допуснаха това да се случи и септември.

Оперативният щаб не е препоръчвал, нито съгласувал пръскане с дезинфектанти с хеликоптери или самолети срещу коронавируса. Ако някъде се пръска по този начин, то вероятно става дума за пръскане срещу комари. Всъщност сега е точно времето това да се направи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети пациент с доказан коронавирус в Бургас
Трети пациент с доказан коронавирус в Бургас
26 градуса в Русе днес, 4 градуса в понеделник
26 градуса в Русе днес, 4 градуса в понеделник