НОВИНИ

Как и къде да изхвърляме предпазните маски и ръкавици след употреба?

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 21.03.2020
7891
Чете се за: 01:00 мин.
Общество

Русе е сред малкото големи градове в страната, където все още няма регистриран случай на коронавирус. Хората масово използват защитни маски и спазват всички извънредни мерки.

Днес в Русе е пусто. 5 КПП-та пазят града от заразата. Те са разположени както по първокласните, така и по второстепенните пътища. Шофьорите стриктно спазват новите правила за движение. Самите те призовават за повече контрол и самосъзнание.

Под карантина в русенска област са 200 души. А шивашките фирми в града масово произвеждат маски. И хората масово ги използват. Знаем ли обаче как правилно да ги унищожим след употребата им?

Милена Милчева - представител на шивашка фирма: Те са текстилни, три слоя, памучни.

Задължително с тях се снабдяват медицинските работници. През стоматологичния кабинет на д-р Борислав Петров всеки ден минават средно по 20 пациенти.

Д-р Борислав Петров - стоматолог: След всеки от тях, аз сменям ръкавиците и на час - час и половина сменям маската. Сами можете да сметнете какъв брой е това. Естествено, използваните ролки, маски, ръкавици съхранявам в специален контейнер, който ми е предоставен от фирма за биологични отпадъци.

И трите фирми, които се занимават със събирането на опасни отпадъци в Русе, отказаха да застанат пред камерата на "По света и у нас", но обясниха, че ги съхраняват в контейнер в склад, след което ги изгарят. Заради недостига на маски за еднократна употреба, в болниците използват за многократна.

Д-р Ивелин Йоцов - управител на болница: Перат се отделно, минават през стерилизационно и на следващия ден се раздават пак на хората в индивидуални пакетчета.

Хората, които вече масово носят маски, също трябва да ги унищожават.

Даяна Ангелова: Според мен, трябва да се изхвърли в кошче за боклук след първото приемане.

Преди да се изхвърли в контейнера обаче, маската трябва да се постави в найлонов плик, съветват от здравната инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа под карантина - как се справят на Стария континент?
Европа под карантина - как се справят на Стария континент?
Българската стопанска камара стартира на сайта си "Е-борса за взаимопомощ"
Българската стопанска камара стартира на сайта си "Е-борса за взаимопомощ"