НОВИНИ

Европа спешно търси начини за намаляване на зависимостта си от руския газ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:46, 28.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Европа
Слушай новината

Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз обсъждат на извънредно заседание в Брюксел процедура за спешно свързване на електропреносната мрежа на Украйна с тази на блока.

Очаква се заедно с Еврокомисията да се анализира състоянието на енергийните пазари и сигурността на доставките на фона на украинската криза и да се начертаят бъдещи действия за справяне с високите цени. Войната в Украйна предизвика още по-голямо повишаване на цените на газа в ЕС и на световните цени на петрола. Европа спешно търси начини за намаляване на зависимостта си от руския газ.

Зеленски подписа заявление за членство на Украйна в ЕС

"Едно от нещата, които ЕС трябва да направи колкото се може по-бързо, е да намали зависимостта си от руския петрол и газ. Плащаме прекалено висока цена на Путин, а той използва тези пари, за да финансира военните си действия", заяви върховният представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел.

Министрите на енергетиката обсъждат други доставчици на газ за Европа и преминаването към зелена енергия като алтернатива на руския газ.

"Има различни доставчици. Водят се разговори не само за втечнен газ от Америка, но и за природен газ от други страни, например от арабските страни", коментира министърът на енергетиката на Германия Роберт Хабек.

Според еврокомисаря по енергетиката ЕС има стратегически резерв от газ и не се очакват сътресения през следващите месеци. Някои от държавите като Белгия, Гърция и Испания искат Брюксел да замрази цените на газа в Европа. Очаква се Европейската комисия да представи нови мерки за компенсиране на високите цени на електроенергията.

Приключиха първите преговори между Украйна и Русия, делегациите са готови за нови разговори

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистиха част от надписите в подкрепа на Украйна от Паметника на съветската армия
Почистиха част от надписите в подкрепа на Украйна от Паметника на съветската армия
Украинец, който войната завари в България, се връща да брани страната си
Украинец, който войната завари в България, се връща да брани страната си